Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών:Για τους σοβαρούς τραυματισμούς συναδέλφων τους

"Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών με αφορμή τους αλλεπάλληλους τραυματισμούς συναδέλφων μας κατά τη διάρκεια επιχειρησιακών συμβάντων, σε διάστημα μόλις λίγων ημερών, καταγγέλλει την αδιαφορία της κυβέρνησης προς το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, που με την πολιτική της αφήνει εκτεθειμένο στους κινδύνους που προκαλούνται από την εντατικοποίηση της εργασίας και τις αντίξοες εργασιακές συνθήκες


Στις 14 Αυγούστου συνάδελφός μας υπέστη βλάβη στο αναπνευστικό σύστημα από αναθυμιάσεις, στην προσπάθεια του να διασώσει τρεις συνανθρώπους μας μέσα σε δεξαμενή αποθήκευσης αλκοολούχου ποτού, στην Καρυά Λευκάδας.

Στις 28 Αυγούστου προκλήθηκε τραυματισμός συνάδελφου μας τη στιγμή που έκανε κατάσβεση πυρκαγιάς στο Δενδροχώρι Καστοριάς, όταν εξερράγη πολεμικό βλήμα από πεδίο βολής που υπάρχει στην περιοχή.

Στις 29 Αυγούστου δύο συνάδελφοί μας τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε κορυφή ορεινού όγκου στην περιοχή του Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας, έπειτα από ρίψη νερού από εναέριο κατασβεστικό μέσο που επιχειρούσε στην περιοχή.

Οι τρεις εκ των τεσσάρων συναδέλφων μας εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με βαριά τραύματα.

Ανάλογα κρούσματα τραυματισμών συναδέλφων σε αντίστοιχες περιπτώσεις, έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια στον εργασιακό μας χώρο, από τη στιγμή που δεν τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας, με κύρια ευθύνη της εκάστοτε Πολιτικής και Φυσικής ηγεσίας.

Τα παραπάνω γεγονότα αναδεικνύουν για πολλοστή φορά, ότι η προσωπική ασφάλεια των πυροσβεστών παρά τα τραγικά παραδείγματα του παρελθόντος που κορυφώθηκαν και με θανάτους συναδέλφων μας, συνεχίζει να είναι σε δεύτερη μοίρα, προκειμένου να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις του δικτύου πυρασφάλειας της χώρας, σε οργάνωση, προσωπικό και μέσα. Με τον νόμο 4249 που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο, προωθείται η περαιτέρω υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν πυροπροστασίας, με την εμπορευματοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, με καταργήσεις, συγχωνεύσεις πυροσβεστικών δομών και υποκατάσταση τους από τον εθελοντισμό μέσω των χορηγιών των επιχειρηματικών ομίλων, καθώς και με την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των υπαλλήλων.

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των τραυματισθέντων συναδέλφων, εκφράζοντας τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της.

Απαιτούμε την αναζήτηση ευθυνών κατά παντός υπευθύνου, για τη διαχρονική απουσία βασικών κανόνων ασφάλειας της εργασίας, συνεχίζοντας παράλληλα τον αγώνα για την ουσιαστική αναδιοργάνωση και αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος, διεκδικώντας άμεσα:

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και παράλληλα μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων συναδέλφων.
Κάλυψη των αναγκών και ελλείψεων σε σύγχρονο εξοπλισμό και υποδομές και αναβάθμιση της εκπαίδευσης του προσωπικού.
Διαχωρισμό του επιχειρησιακού με τον διοικητικό τομέα και οργανωμένο συντονισμό σε όλα τα επίπεδα.
Ένταξη του επαγγέλματος στα Βαρέα – Επικίνδυνα και Ανθυγιεινά με μειωμένο ωράριο εργασίας, για το προσωπικό του Επιχειρησιακού Τομέα.
Θεσμοθέτηση και εφαρμογή εξειδικευμένων μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των πυροσβεστών κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, όπως απαιτούν οι ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος.
Καλούμε την πανελλήνια Ομοσπονδία των πυροσβεστικών υπαλλήλων και τα πρωτοβάθμια σωματεία της χώρας, να πραγματοποιήσουν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την ουσιαστική στήριξη των τραυματισθέντων συναδέλφων μας και των οικογενειών τους, μέχρι την πλήρη αποκατάστασή τους και να εξαγγείλουν άμεσα την έναρξη συνεχόμενων αγωνιστικών κινητοποιήσεων με στόχο τη διεκδίκηση των βασικών αιτημάτων των εργαζομένων στο Πυροσβεστικό Σώμα."

Για την Ε.Α.Κ.Π. η Εκτελεστική Γραμματεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]