ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

H Henrietta Lacks και η αθάνατη κυτταρική γραμμή HeLa. Μια άγνωστη και μοναδική ιστορία.

Αυτή είναι η Henrietta Lacks. Πέθανε το 1951 από καρκίνο της μήτρας στα 31 της χρόνια, λίγο μετά την γέννηση του 5ου παιδιού της. Θάφτηκε σε ανώνυμο τάφο και μόνο υποθέσεις γίνονται για το ακριβές σημείο της ταφής.

Λίγο πριν πεθάνει, οι Γιατροί του Νοσοκομείου που νοσηλεύονταν, αφαίρεσαν (χωρίς την έγκρισή της, όπως γινόταν τότε), κύτταρά της για καλλιέργεια. Ως τότε, τα κύτταρα που συλλέγονταν "πέθαιναν" μετά από δυό, τρείς μέρες. Τα κύτταρα όμως της Henrietta ήταν διαφορετικά Δεν πέθαιναν και αναπαράγονταν συνέχεια.

Έτσι, η γυναίκα αυτή, μετά θάνατον, έσωσε εκατομμύρια από την πολυομυελίτιδα, μιας και οι έρευνες για το εμβόλιο εγιναν αποκλειστικά πάνω σε δικά της κύτταρα.

Το 1955 η σειρά κυττάρων HeLa (από τα αρχικά του ονόματός της) ήταν η πρώτη που κλωνοποιήθηκε επιτυχώς και άρχισε να παράγεται μαζικά. Από τότε, τουλάχιστον 50 εκατ. τόννοι των κυττάρων της έχουν διανεμηθεί (και εξακολουθούν να διανέμονται) σε ερευνητές σ' όλον τον κόσμο. Τα κύτταρα HeLa θεωρούνται "παγκόσμια σταθερά" ποιότητας κυττάρων και ως τώρα έχουν συνεισφέρει σε έρευνες για τον καρκίνο, το AIDS, την επίδραση της ραδιενέργειας και των τοξικών, την αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, την ευαισθησία του δέρματος στην κόλλα, τα καλυντικά, την κολλητική ταινία και χιλιάδες άλλες. Τα κύτταρά της ήταν αυτά που πήγαν στο διάστημα για να μάθουμε πως επηρεάζεται το σώμα μας από την έλειψη βαρύτητας και με τα κύτταρά της ξεκίνησε η εξωσωματική γονιμοποίηση. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον 11.000 πατέντες οφείλονται στην συμβολή της σειράς HeLa.

Περιττό να ειπωθεί ότι η οικογένειά της, όχι μόνο δεν έχει δει φράγκο (έστω και τόσα χρόνια μετά) αλλά και τρέχει να μαζέψει το αποκωδικοποιημένο DNA της και τα ιατρικά ιστορικά της που κόβουν βόλτες παγκοσμίως στα επιστημονικά περιοδικά ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]