ΕΟΠΥΥ Ανησυχία για τα όρια στις διαγνωστικές εξετάσεις και τη νοσηλεία

Οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν επιπλέον από την τσέπη τους όσες ιατρικές πράξεις δε δικαιολογεί ο ΕΟΠΥΥ...
Οπως γράφει στο σχετικό δημοσίευμα ο Ριζοσπάστης,έντονη ανησυχία στους ασφαλισμένους προκάλεσε η είδηση για τα όρια που έβαλε η κυβέρνηση στη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων που γίνονται στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και στη νοσηλεία. Ετσι, αν ο ασφαλισμένος χρειαστεί κάποια επιπλέον εξέταση θα την πληρώνει απευθείας από την τσέπη του. Υπενθυμίζεται ότι με δυο υπουργικές αποφάσεις η κυβέρνηση ορίζει τη δαπάνη διαγνωστικών εξετάσεων σε ιδιώτες παρόχους και πώς αυτή κατανέμεται ανά νομό (ΦΕΚ 2243/18.8.2014) και τα επιτρεπόμενα όρια δαπανών του ΕΟΠΥΥ προς όλους τους ιδιώτες παρόχους για το έτος 2014 (ΦΕΚ Β' 2111/1.8.2014).
Για νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές το ετήσιο όριο ανέρχεται στα 384 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες των διαγνωστικών εξετάσεων ορίζονται το 2014 στα:
302 εκατ. ευρώ για εξετάσεις που θα γίνονται σε διαγνωστικά κέντρα.
18 εκατ. ευρώ για εξετάσεις σε γιατρούς με ειδικότητα καρδιολογία, γαστρεντερολογία, νευρολογία, γυναικολογία και φυσιατρική).
8,1 εκατ. ευρώ για εξετάσεις σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων.
Παράλληλα, τα παραπάνω ποσά για τις διαγνωστικές εξετάσεις κατανέμονται ανά νομό της χώρας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, «όσες εξετάσεις υπερβαίνουν τον εγκεκριμένο αριθμό διενεργούνται δωρεάν στις δημόσιες δομές, χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου, αλλά δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ εφόσον διενεργηθούν σε ιδιώτες παρόχους». Ωστόσο, οι δημόσιες δομές είτε έκλεισαν, είτε υπολειτουργούν, προκειμένου να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία, ενώ στα δημόσια νοσοκομεία οι αναμονές είναι πολύμηνες. Επιπλέον, ο ΕΟΠΥΥ ως αγοραστής υπηρεσιών Υγείας τόσο από τον κρατικό, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, βάζει αντίστοιχα πλαφόν και στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία πληρώνονται για τις εξετάσεις που κάνουν είτε από τα ασφαλιστικά Ταμεία, είτε απευθείας από τον ασθενή.
Επομένως και αυτό το μέτρο εντάσσεται στην περιστολή των κρατικών δαπανών για την Υγεία, μεταφέρει το κόστος και την ευθύνη στον καθένα ξεχωριστά. Θυμίζουμε πως ο ΕΟΠΥΥ θα χρηματοδοτηθεί το 2014 μόνο με 777 εκατ. ευρώ. Το 2013 χρειάστηκε επιπρόσθετη κρατική επιχορήγηση 300 εκατ. ευρώ, για να διαμορφωθεί τελικά η χρηματοδότηση σε 1,108 δισ. ευρώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]