ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ:ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Ανάπτυξη Υδατοκαλλιεργειών»

Θέμα: Ασφάλιση  των εργαζομένων στις εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών

Αιτιολογική Έκθεση

Οι ιχθυοκαλλιέργειες στην Ελλάδα είναι ένας από τους ταχύτατα αναπτυσσόμενους τομείς της οικονομίας. Στα μεσογειακά είδη, κυρίως τσιπούρα και λαβράκι, η ελληνική παραγωγή ανέρχεται στους 90.000 τόνους αναδεικνύοντας τη χώρα μας σε πρώτη θέση στη Μεσόγειο, με παραγωγή που ξεπερνά το 50% της ευρωπαϊκής. Η Ελλάδα αποτελεί το μεγαλύτερο εξαγωγέα τσιπούρας και λαβρακίου σε παγκόσμιο επίπεδο, με το σύνολο των εξαγωγών της να σημειώνει την περίοδο 2006-2010 μέσο ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης 11%.
Στα περίπου 16.000 χιλιόμετρα των ελληνικών ακτών, βρίσκονται εγκατεστημένες περισσότερες από 200 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας και 25 σταθμοί παραγωγής γόνου, ενώ συνολικά απασχολούνται 40.000 άτομα και παράγονται πάνω από 231.000 τόνοι ιχθυρών.
Με το ν.3232/2004 "Θέματα κοινωνικής ασφάλισης και άλλες διατάξεις" υπήχθησαν στον ΟΓΑ, εκτός των άλλων, και οι εργαζόμενοι στις υδατοκαλλιέργειες, εξαιρούμενης της ασφάλισης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ σαν ασφαλιστικό φορέα που ήταν ενταγμένοι  ως τότε.
Επίσης  με  Αρ. Πρωτ. Α20/417/13 κοινοποιήθηκε τις  26/5/2008 η εγκύκλιος 42 του ΙΚΑ  με θέμα την εξαίρεση από την ασφάλιση του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. των εποχικά απασχολούμενων, ασφαλισμένων του κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του Ο.Γ.Α., σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις μεταποίησης, τυποποίησης και διακίνησης προϊόντων εδάφους, κτηνοτροφίας, αλιείας, δασοπονίας, θηραματοπονίας και κάθε είδους εκτροφών.
Να σημειώσουμε ότι οι εργαζόμενοι στις ιχθυοκαλλιέργειες παρέχουν εξαρτημένη εργασία αορίστου χρόνου, ενώ παρατηρείται ανοδική τάση  των θέσεων εργασίας γιατί είναι κλάδος σε συνεχή ανάπτυξη.  Αίτημά τους είναι να ενταχθούν στην ασφάλιση του ΙΚΑ  και να υπαχθούν στο υπουργείο εργασίας  για την εφαρμογή των ελάχιστων όρων αμοιβής και εργασίας καθώς και την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.
Με την προτεινόμενη τροπολογία οι εργαζόμενοι στις ιχθυοκαλλιέργειες επανεντάσσονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ –ΕΤΑΜ.


ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Ανάπτυξη Υδατοκαλλιεργειών»

Προστίθεται άρθρο ως εξής:
1) Η εργασιακή σχέση των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών αναγνωρίζει και χαρακτηρίζεται εφεξής ως σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, ανεξαρτήτως της μορφής και του χαρακτηρισμού που είχε μέχρι σήμερα.
2) Οι εργαζόμενοι της προηγούμενης παραγράφου απολαμβάνουν το σύνολο των δικαιωμάτων που απορρέει από την ως άνω εργασιακή σχέση, αναγνωρίζεται δε στους ως άνω εργαζόμενους εφεξής, αλλά και αναδρομικά από τον χρόνο πρώτης πρόσληψής τους ως κύριος ασφαλιστικός φορέας το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και το ΕΤΕΑΜ ως επικουρικός φορέας, υπαγόμενοι κατά τούτο στην αντίστοιχη ασφαλιστική κλάση.
3) Η ισχύς της ως άνω διάταξης ισχύει από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.



Αθήνα, 4-8-2014

Οι Προτείνοντες Βουλευτές
Χρήστος Κατσώτης
Νίκος Καραθανασόπουλος
Διαμάντω Μανωλάκου
Νίκος Μωραΐτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]