(ΚΟΣΜΟΣ)Κύπρος:Εικόνες Φρίκης Απανθρακωμένα ζώα! Αποστεωμένα σκυλιά ζουν στα περιττώματα τους στο καταφύγιο του δήμου Λάρνακας (Φωτογραφίες)

Σοκ προκαλούν οι φωτογραφίες που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας από το δημοτικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων των δήμων Λάρνακας, Λιβαδιών, Δρομολαξιάς και Κιτίου της Κύπρου, το οποίο βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή της πόλης Αραδίππου και είναι περιτριγυρισμένο μόνο από κτηνοτροφικές φάρμες. Πρόκειται για ένα πρώην χοιροστάσιο που χωρίς να πληρεί τις προϋποθέσεις μετατράπηκε σε καταφύγιο-κόλαση όπου οι τέσσερις αυτοί δήμοι στοιβάζουν τα αδέσποτα ζώα, χρίζοντας ως υπεύθυνο για την φροντίδα τους τον ιδιοκτήτη του οικήματος, ο οποίος αμείβεται μηνιαίως με το ποσό των 1.000 ευρώ.
Μέχρι τώρα στο κενό είχαν πέσει οι αλλεπάλληλες καταγγελίες της Κύπριας φιλόζωης Μάρθας Αναστάση αλλά και άλλων φιλόζωων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες κυρίως του δήμου Λάρνακας για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο καταφύγιο, τις κυνομαχίες που λαμβάνουν χώρα μεταξύ πιτ μπουλ και αδέσποτων ζώων, τις περίεργες και ανεξήγητες εξαφανίσεις ζώων, τις αυθαίρετες ευθανασίες, την έλλειψη στοιχείων για την τύχη των ζωών, την μη προώθηση αγγελιών για αναζήτηση των κηδεμόνων τους ή νέων οικογενειών.
Απανθρακωμένα σκυλιά
Σήμερα η Μάρθα Αναστάση συνοδευόμενη από την εκπρόσωπο της φιλοζωικής οργάνωσης «Η Φωνή Για Τα Ζώα Της Κύπρου» κ. Στέλλα Στυλιανού επισκέφθηκαν αιφνιδίως το καταφύγιο και αντίκρισαν στην κυριολεξία εικόνες φρίκης. Η έντονη μυρωδιά καμένου τις οδήγησε ακριβώς δίπλα από το καταφύγιο-κόλαση και σοκαρισμένες βρήκαν μέσα σ’ ένα λάκκο συνολικά 5 απανθρακωμένους σκύλους. Λίγα μέτρα πιο πέρα εντοπίστηκε ακόμη ένα απανθρακωμένο πτώμα. Άμεσα κάλεσαν τον Αστυνομικό Σταθμό Αραδίππου και μέσα σε λίγα λεπτά κατέφθασε στο σημείο περιπολικό της αστυνομίας. Η κ. Στυλιανού ζήτησε από τον αστυνομικό να ανοίξει το καταφύγιο, ένα αίτημα που δεν έγινε δεκτό καθώς όπως της εξήγησε ο νόμος απαιτεί την έκκριση του ιδιοκτήτη ή κάποιο ένταλμα. Μετά τις πιέσεις των δύο γυναικών η αστυνομία έψαξε τον ιδιοκτήτη του καταφυγίου και μόλις τον εντόπισε τον μετέφερε στο σημείο. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις ο υπεύθυνος του καταφυγίου δεν ήταν σε θέση να δώσει σαφείς εξηγήσεις για τα απανθρακωμένα πτώματα των ζώων που εντοπίστηκαν σε δύο σημεία. Επαναλάμβανε συνεχώς ότι έλειπε για μια εβδομάδα και ότι δεν γνωρίζει πως βρέθηκαν εκεί.
Περιττώματα – ακάθαρτο νερό – ωμό λίπος κρέατος & κόκκαλα
Ο αστυνομικός ζήτησε από τον ιδιοκτήτη να ανοίξει αμέσως το καταφύγιο. Με μεγάλη έκπληξη όλων το κλειδί βρισκόταν κάτω από ένα χαλάκι. Το θέαμα που αντίκρισαν ήταν σοκαριστικό. Σχεδόν 15 Αποστεωμένα σκυλάκια, φοβισμένα, άρρωστα και απελπισμένα να ζουν στα στενά κλουβιά με ακαθαρσίες, πέτρες και περιττώματα. Το νερό τους βρώμικο και για φαγητό είχαν αλλοιωμένο ωμό λίπος κρέατος και κόκκαλα. Ο ιδιοκτήτης και υπεύθυνος του καταφυγίου προσπαθώντας να εξηγήσει να ανεξήγητα ανέφερε ότι τα σκυλιά δεν έχουν ξηρά τροφή εδώ και 3 μέρες καθώς ο δήμος Λάρνακας δεν του κατέβαλε το απαιτούμενο χρηματικό ποσό για να προμηθευτεί τις τροφές. Ομολόγησε δε ότι το καταφύγιο είναι ξέφραγο αμπέλι και ότι όποιος θέλει έρχεται και παίρνει αδέσποτα ζώα. Σε πολλά κλουβιά των λίγων τετραγωνικών μέτρων ζούσαν στοιβαγμένα ακόμη και 4 σκυλάκια ενώ ένα αδέσποτο ήταν δεμένο με χοντρή αλυσίδα. Σχεδόν δέκα μέτρα από το καταφύγιο- κόλαση εντοπίστηκαν και άλλοι σκύλοι να ζουν σε άθλιες συνθήκες σε μια παράγκα στεγασμένη με τσίγκους. Τα στοιχεία των καταχωρήσεων για τα εισερχόμενα και εξερχόμενα ζώα ήταν ελλειπή και δεν υπήρχε καμία απόδειξη που πήγαν αυτά τα σκυλάκια και τι συνέβη σε αυτά.
Καταγραφή συμβάντος – Καταθέσεις – Ενημέρωση Υπουργών
Η εκπρόσωπος της φιλοζωικής οργάνωσης «Η Φωνή Για Τα Ζώα Της Κύπρου» κ. Στέλλα Στυλιανού και το μέλος της κ. Μάρθα Αναστάση κλήθηκαν να καταθέσουν αύριο στον Αστυνομικό Σταθμό Αραδίππου και να προσκομίσουν το φωτογραφικό υλικό που απεικονίζει τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων αλλά και τα απανθρακωμένα ζώα. Όπως ενημέρωσε η αστυνομία, μετά την καταγραφή του συμβάντος, επισκέφθηκαν ξανά το καταφύγιο προκειμένου οι αστυνομικοί να τραβήξουν και αυτοί φωτογραφίες. Με έκπληξη όμως διαπίστωσαν ότι κάποιος επιχείρησε να σβήσει τα ίχνη των απανθρακωμένων ζώων σκεπάζοντας τα με χώμα. Η αστυνομία επικοινώνησε με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του δήμου Λάρνακας, οι οποίες βρίσκονται τώρα στη διαδικασία συλλογής των δικών τους στοιχείων και θα προβούν σε νεκροψία στα απανθρακωμένα σκυλάκια που εντοπίστηκαν ακριβώς δίπλα από το καταφύγιο ώστε να διαπιστωθεί η κύρια αιτία θανάτου τους.
Όπως επεσήμανε η κ. Αναστάση στις «Ιστορίες Αδέσποτων» αρχές της επόμενης εβδομάδας η φιλοζωική οργάνωση «Η Φωνή Για Τα ζώα Της Κύπρου» θα ενημερώσει με Έκθεση για το καταφύγιο – κόλαση των δήμων Λάρνακας, Λιβαδιών, Δρομολαξιάς και Κιτίου τους Κύπριους Υπουργούς Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Γεωργίας. Όπως ανέφερε η υπόθεση θα πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και όσοι εμπλέκονται σε αυτή την αθλιότητα θα τιμωρηθούν με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Είναι δεδομένο ότι δεν υπήρξε κανένας έλεγχος των αρμόδιων υπηρεσιών των τεσσάρων αυτών δήμων σχετικά με την ευζωία και την τύχη των ζώων. Είναι επιεικώς απαράδεκτο και προκαλεί την οργή κάθε νοήμονα ανθρώπου ότι αυτό το καταφύγιο-κόλαση λειτουργούσε για λογαριασμό και του δήμου Λάρνακας, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης σε πληθυσμό της Κύπρου. Ένα κέντρο βασανισμού και θανάτωσης αθώων ψυχών που εκθέτει για ακόμη μια φορά την Κύπρο σε όλο τον κόσμο για τον απολίτιστο και βάρβαρο τρόπο που γίνεται η διαχείριση των αδέσποτων ζώων.
Η τύχη των ζώων - Επείγει η φιλοξενία τους
Η φιλοζωική οργάνωση «Η Φωνή Για Τα Ζώα Της Κύπρου» κάνει έκκληση σε όλα τα καταφύγια και τους φιλόζωους του νησιού να φιλοξενήσουν προσωρινά ένα ή δύο σκυλάκια προκειμένου να απομακρυνθούν άμεσα από το καταφύγιο- κόλαση, το οποίο θα κλείσει δια παντός την επόμενη εβδομάδα. Όποιος επιθυμεί να σώσει μια ψυχούλα ας επικοινωνήσει άμεσα με την οργάνωση, η οποία και αυτή θα φιλοξενήσει στο καταφύγιο της κυρίως τα μικρόσωμα σκυλάκια. Είναι χρέος όλων μας να διασώσουμε τις ψυχούλες αυτές που έπεσαν στα χέρια δολοφόνων και ανίκανων αρμοδίων-αναρμοδίων δημοτικών υπαλλήλων. Κανείς δεν ασκεί καμία εξουσία στα ζώα. Κανείς δεν έχει το νομικό και ηθικό δικαίωμα να διαχειρίζεται τις τύχες τους κατά το δοκούν. Και κανείς δεν είναι πάνω από τον νόμο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες των τεσσάρων δήμων που εμπλέκονται στην υπόθεση αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων και ανίκανες να εξασφαλίσουν σ’ αυτά τα δύσμοιρα ζώα συνθήκες ευζωίας στο καταφύγιο. Τους στέρησαν ακόμη και την πιθανότητα να βρουν μια οικογένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]