6 έργα τέχνης που κρύβονται στο ανθρώπινο σώμα

Έχετε δει πώς είναι με το μικροσκόπιο τα βακτήρια που βρίσκονται στην ανθρώπινη γλώσσα; Θα θέλατε να δείτε πώς δείχνουν τα σπερματοζωάρια αν τα δείτε με το μικροσκόπιο και πόσα υπάρχουν στο ανθρώπινο σπέρμα; Αλήθεια πώς είναι η τομογραφία ενός ατόμου που πάσχει από Αλτσχάιμερ; Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες από το ανθρώπινο σώμα που πολλές φορές θυμίζουν έργα τέχνης. Ανακαλύψτε λοιπόν τον άγνωστο καλλιτέχνη που κρύβεται μέσα σας.

1. Σπέρμα: 300 εκατομμύρια σπερματοζωάρια επι το έργον 

6 έργα τέχνης που κρύβονται στο ανθρώπινο σώμα
Στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε ανθρώπινο σπέρμα (σπερματοζωάρια), ή αλλιώς τα αρσενικά γεννητικά κύτταρα. Αυτό που παρατηρούμε στο μικροσκόπιο είναι οργανικό υγρό, που περιέχει σπερματοζωάρια, απαραίτητα για τη γονιμοποίηση του ωαρίου. Εκκρίνεται στους όρχεις, ενώ περιέχει επίσης και διάφορα συστατικά όπως λ.χ. ένζυμα. Το ανθρώπινο σπέρμα περιέχει περίπου 300 εκατομμύρια σπερματοζωάρια που κολυμπούν στο οργανικό υγρό. 

2. Μια ψείρα στην... τρίχα

6 έργα τέχνης που κρύβονται στο ανθρώπινο σώμα


Μια ψείρα κρατιέται από μια ανθρώπινη τρίχα. Πρόκειται για ένα από αυτά τα μικρά έντομα χωρίς φτερά, που ζουν στα μαλλιά των ανθρώπων. Ζουν κατά μέσο όρο 40 ημέρες. Είναι συχνές στα παιδιά και καταπολεμούνται με ειδικά αντιφθειρικά φάρμακα (λοσιόν, σαμπουάν κτλ)

3. Τόσα βακτήρια στη γλώσσα μας;

6 έργα τέχνης που κρύβονται στο ανθρώπινο σώμα
Βακτήρια στην επιφάνεια της ανθρώπινης γλώσσας: τα περισσότερα βακτήρια που βρίσκονται στη στοματική κοιλότητα "κρύβονται" στην γλώσσα και συχνά ευθύνονται και για τη δυσάρεστη αναπνοή. Για το λόγο αυτό οι οδοντίατροι και οι στοματολόγοι συνιστούν εκτός από τα δόντια μας να καθαρίζουμε και τη γλώσσα.

4. Τι ρόλο παίζουν οι βλεφαρίδες;

6 έργα τέχνης που κρύβονται στο ανθρώπινο σώμα
Στην εικόνα βλέπουμε σε μεγέθυνση βλεφαρίδες που αναπτύσσονται στην επιφάνεια του ανθρώπινου δέρματος: είναι οι τρίχες που αναπτύσσονται στην άκρη του βλεφάρου. Ποιός όμως είναι ο ρόλος τους; Σε συνθήκες έντονου φωτισμού, οι βλεφαρίδες, όπως και τα φρύδια, εμποδίζουν το πολύ φως να εισέλθει στο μάτι. Οι βλεφαρίδες παρέχουν επίσης προστασία των ματιών από τα ξένα σώματα (π.χ. σκουπιδάκια, σκόνη) και είναι ευαίσθητες όταν κάποιο ξένο σώμα τις αγγίξει προειδοποιώντας μας έτσι ότι κάτι (π.χ. ένα έντομο ή σκόνη) είναι κοντά στο μάτι μας (το οποίο στη συνέχεια κλείνει αντανακλαστικά).

5. Να πώς δείχνει η σχιζοφρένεια στην τομογραφία

6 έργα τέχνης που κρύβονται στο ανθρώπινο σώμα
Τομογραφία εγκεφάλου ενός ατόμου με σχιζοφρένεια. Το ροζ χρώμα αντιστοιχεί σε περιοχές που έχουν επηρεαστεί από τη σχιζοφρένεια. Η σχιζοφρένεια αποτελεί μια ψυχική διαταραχή η οποία καθιστά δύσκολο το διαχωρισμό μεταξύ πραγματικών και μη πραγματικών γεγονότων.

6. Η τομογραφία εγκεφάλου με Αλτσχάιμερ

6 έργα τέχνης που κρύβονται στο ανθρώπινο σώμα
Τομογραφία εγκεφάλου ενός ατόμου που πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Τα άσπρα σημεία αποτελούν τις περιοχές που υπάρχει απώλεια εγκεφαλικού ιστού. Η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί μια μορφή άνοιας. Πρόκειται για μια προοδευτική, εκφυλιστική πάθηση του νευρικού συστήματος που εκδηλώνεται με απώλεια μνήμης. Όσοι πάσχουν από Αλτσχάιμερ αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πραγματοποίηση των καθημερινών τους δραστηριοτήτων. Ανάλογα με το στάδιο αντιμετωπίζουν διαταραχές στον προσανατολισμό, την κρίση αλλά και διαταραχές λόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]