(ΕΛΛΑΔΑ)Αυλαία για το 43ο Φεστιβάλ Ολύμπου(PHOTOS)


Αυλαία για το 43ο Φεστιβάλ Ολύμπου

Με τη μουσικοχορευτική παράσταση «Κατερίνη, ο τόπος και οι άνθρωποι» την Παρασκευή 29 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου έκλεισε η αυλαία του 43ου Φεστιβάλ Ολύμπου.


            Εφορμώντας από το βιβλίο του συντοπίτη μας και Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γιάννη Καζταρίδη, ο σκηνοθέτης και μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Γιώργος Χανδόλιας σε συνεργασία με τον χοροδιδάσκαλο Αθανάσιο Φτεργιώτη και τον Διευθυντή της Ορχήστρας Νέων Δίου Νίκο Πατρή έδωσαν ζωή, σάρκα και οστά στις σελίδες του βιβλίου, ζωντάνεψαν μνήμες από εικόνες, μουσική, τραγούδια και χορούς του παρελθόντος μας.


            Το βιβλίο βέβαια ήταν μόνο το πρόσχημα για την παράσταση. Η χορωδία του Δίου τραγούδησε τραγούδια από Ήπειρο, Μικρά Ασία, Πόντο, Θράκη, Κρήτη και, φυσικά, Όλυμπο και Πιέρια. Έλαμψε το αστέρι της Μαρίκας Φωτοπούλου, που με τη φωνή και το βιολί της μας καθήλωσε όλους. Φέτος είχαμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε άλλες δύο φορές στο πλαίσιο του φεστιβάλ, τόσο στο τραγούδι στο αφιέρωμα «ΧΙΩΤΗΣ mambo» της Πολυτονικής Ορχήστρας του Δημοτικού Ωδείου, όσο και στη διεύθυνση των χορωδιών στο αφιέρωμα στη Μικρά Ασία.


            Το μήνυμα της πολυπολιτισμικότητας του τόπου μας και της πλούσιας παράδοσης δόθηκε με σαφήνεια από τη συμμετοχή εκπροσώπων χορευτικών συγκροτημάτων και συλλόγων όλου του νομού. Εντυπωσίασε ιδιαίτερα η Ένωση Ποντίων με τους πυρρίχιους χορούς της.


Ποικίλα μουσικά όργανα μας οδήγησαν σε αυτό το ταξίδι στον χρόνο και στην παράδοση, που είναι ακόμη ζωντανή μέσα μας: ποντιακή και κρητική λύρα, κανονάκι, κλαρίνα, νταούλι, γκάιντα και άλλα, υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Νίκου Πατρή. Ο τελευταίος μάλιστα με το μπουζούκι του έκλεισε συμβολικά το πρόγραμμα με το τραγούδι του Χρήστου Λεοντή σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου  «Και να αδερφέ μου», που το τραγούδησε με τη δυναμική φωνή του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Κώστας Μυστακίδης.


Τέλος, ο Πρόεδρος του οργανισμού Γρηγόρης Παπαχρήστος, αφού ευχαρίστησε τους φορείς, τις διπλωματικές αντιπροσωπείες των τιμώμενων για φέτος χωρών, τους χορηγούς του φεστιβάλ, τους συλλόγους, τους συνεργάτες και συντελεστές, καθώς και τους εθελοντές, που κάθε χρόνο συμβάλλουν στην πραγματοποίηση και διατήρηση αυτού του μεγάλου πολιτιστικού γεγονότος του τόπου μας, ευχήθηκε καλή αντάμωση του χρόνου στο 44ο Φεστιβάλ Ολύμπου.



● Ταυτότητα της παράστασης:

Συμμετείχαν οι χορευτές των πολιτιστικών συλλόγων: Ένωση Καταφυγιωτών Κατερίνης, Ένωση Ποντίων Πιερίας,  Παναγία Σουμελά Κατερίνης, Σύλλογος Ηπειρωτών Κατερίνης, Σύλλογος Θρακών Πιερίας, Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας, Σύλλογος Κοκκινοπλιτών Πιερίας, Σύλλογος Κρητών Πιερίας, Σύλλογος Λιβαδιωτών Πιερίας.

Η ορχήστρα και η χορωδία του Κέντρου Γραμμάτων και Γραμμάτων και Τεχνών Δίου.

Αφήγηση κειμένων: Τίνα Ιωαννίδου – Μάκης Λολοσίδης.

Τραγούδι και βιολί: Μαρίκα Φωτοπούλου.

Εμφανίστηκαν οι χορευτικές ομάδες: Ένωση Ποντίων Πιερίας – χοροδιδασκαλία Έφη Τουμπουλίδου, νταούλι Σίμος Συμεωνίδης, λύρα Κώστας Παπουτσίδης.

Παναγία Σουμελά: χοροδιδασκαλία Δημήτρης Δημόπουλος, λύρα Γιώργος Αμπερίδης, νταούλι Νίκος Χατζηιωαννίδης.

Σύλλογος Κρητών Πιερίας: χοροδιδασκαλία Βαρώτσης Παντής, ασκομαντούρα – χαμπιόλι – νταουλάκι Θανάσης Θεοχάρης, κρητική λύρα Δημήτρης Δήμος, λαούτο Πάριος Μπορμπουδάκης.


Έπαιξαν οι μουσικοί: Βαγγέλης Μποστανίτης – γκάϊντα, Μανώλης Τσιάπαρης – κλαρίνο, Θεόδωρος Τζήκας – κλαρίνο, Νίκος Μούμος – κανονάκι, Λευτέρης Ραφαηλίδης – ποντιακή λύρα, Βαγγέλης Τσιγκαρόπουλος – φλογέρα, Νίκος Μπίνιας – ντέφι και τουμπερλέκι, Θανάσης Κατσιούλης – ακορντεόν, Χιστίνα Μυρωτή – ούτι, Γιώργος Αμανατίδης – μπάσο, Χαράλαμπος Παπαγιαννούλης – σαντούρι, Διονύσης Σακελλαρίου – κιθάρα, Χαράλαμπος Ραφαηλίδης – νταούλι.

Τραγούδησαν οι: Γιώργος Κορομηλάς, Άννα Καρρά, Νίκος Ζαΐμης, Πόπη Κουτρούλα, Βαγγέλης Τσιγκαρόπουλος, Χαράλαμπος Παπαγιαννούλης, Νίκος Μούμος, Λευτέρης Ραφαηλίδης, Χαράλαμπος Ραφαηλίδης, Κώστας Μυστακίδης.

Συντονιστής χορευτών: Σάκης Φτεργιώτης.

Μoυσική επιμέλεια – διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Πατρής.

Σκηνοθεσία – καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Χανδόλιας.

www.facebook.com/olympoufestival

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]