ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Η Συρία “άδειασε” από χημικά όπλα – Ετοιμάζεται “ρεσάλτο” στο Cape Ray

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) ανακοίνωσε σήμερα πως όλα τα τοξικά χημικά που απομακρύνθηκαν από τη Συρία, βάσει μιας συμφωνίας με τη συριακή κυβέρνηση να καταστρέψει τα αποθέματα των χημικών της όπλων, έχουν παραδοθεί στις εγκαταστάσεις όπου θα καταστραφούν εκτός της χώρας

Ο OPCW επεσήμανε ότι 1.300 τόνοι χημικών έχουν απομακρυνθεί από τη Συρία και τώρα βρίσκονται σε διάφορες τοποθεσίες για να καταστραφούν.

Ο οργανισμός σημείωσε ότι το 32% των χημικών είχαν καταστραφεί ως τις 21 Ιουλίου.

Επίσης ο OPCW σημείωσε ότι 12 πρώην εγκαταστάσεις παραγωγής χημικών όπλων στη Συρία θα τεθούν πλέον σε αχρηστία. Επτά από αυτές θα καταστραφούν, ενώ πέντε υπόγειες εγκαταστάσεις θα κλείσουν οριστικά.

Ο οργανισμός είχε αναλάβει το έργο της επίβλεψης της καταστροφής των αποθεμάτων της Συρίας σε χημικά όπλα έπειτα από μια επίθεση με αέριο σαρίν στα περίχωρα της Δαμασκού πέρυσι.

Εξακόσιοι τόνοι των πιο επικίνδυνων χημικών καταστρέφονται με τον εξοπλισμό που έχει μεταφερθεί στο αμερικανικό πλοίο MV Cape Ray.

Τα υπόλοιπα χημικά έχουν μεταφερθεί σε εγκαταστάσεις στη Φινλανδία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

—Διαμαρτυρία στην περιοχή της υδρόλυσης

Εντωμεταξύ, εν πλω διαμαρτυρία κατά της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν από σήμερα τρία σκάφη  τα οποία θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν όσο πιο κοντά μπορούν το Cape Ray.

Όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα Χανιά, το πλοίο «Ένα Καράβι για τη Γάζα» και άλλα δύο σκάφη θα αποπλεύσουν σήμερα στις 14:00 από το ενετικό λιμάνι των Χανίων και εκτιμάται ότι και στα τρία πλοιάρια θα υπάρχουν 38 επιβαίνοντες, ενώ η περιοχή που θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν υπολογίζεται στα περίπου 200 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Κρήτης, απόσταση για την οποία θα χρειαστούν περίπου 28 ώρες.

Οι διοργανωτές της κινητοποίησης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, κάλεσαν πολίτες και εκπροσώπους φορέων να βρεθούν αύριο στο ενετικό λιμάνι των Χανίων για να αποχαιρετήσουν τα μέλη της αποστολής και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε και ο δήμαρχος Σφακίων Παύλος Πολλάκης «να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στο επικίνδυνο πείραμα που γίνεται εις βάρος της θάλασσας της Μεσογείου και της ζωής των κατοίκων».

Όπως έγινε γνωστό, στα πλοία θα επιβιβαστούν και ακτιβιστές από την Ιταλία, ενώ ενδιαφέρον για την αποστολή δείχνουν και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Σημειώνεται πως το προηγούμενο Σάββατο εκατοντάδες πολιτών απέκλεισαν την αμερικανική βάση της Σούδας.

Ο αποκλεισμός έληξε με μηχανοκίνητη πορεία ώς την πύλη της ΝΑΤΟϊκής βάσης το απόγευμα της Κυριακής.

econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]