Τα «κόκκινα δάνεια» και ο ηθικός κίνδυνος

Μoral hazard ή αλλιώς ηθικό κίνδυνο, αποκαλεί ο επιχειρηματικός κόσμος τον κίνδυνο επιβράβευσης των μπαταχτσήδων, μέσω της ρύθμισης των «κόκκινων δανείων» που έχει θέσει η κυβέρνηση στην κορυφή της οικονομικής ατζέντας.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ήλπιζαν ότι η κρίση θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευκαιρία βίαιης μεν, αλλά εξυγίανσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Στη θεωρία, οι νοικοκυρεμένες επιχειρήσεις, που μείωσαν το κόστος λειτουργίας τους, κάλυπταν τις υποχρεώσεις τους και αναζήτησαν διεξόδους στην παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, είναι αυτές που επιβραβεύονται και θα βγουν ισχυρότερες από την κρίση.

Στην πράξη, τα πράγματα δεν είναι ποτέ τόσο αγγελικά πλασμένα και η ρύθμιση των κόκκινων δανείων, εμπεριέχει τον κίνδυνο να επιβραβευτούν όσοι συστηματικά δεν πλήρωναν τις υποχρεώσεις τους προσδοκώντας ότι θα έρθει η στιγμή να τους χαριστούν.

Το ζήτημα τίθεται με μεγάλη έμφαση από τους εκπροσώπους του επιχειρηματικούς κόσμου. Το εύρος και τις διαστάσεις του προβλήματος ανέδειξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας κατά την πρόσφατη σύσκεψη στο Μαξίμου, μιλώντας για τη στρατηγική σημασία του θέματος για την οικονομία αλλά και τον ανταγωνισμό στους κλάδους της. Όπως είπε, η λύση που θα δώσει η κυβέρνηση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια «θα διαμορφωθεί η φυσιογνωμία του ελληνικού επιχειρείν για τις επόμενες δεκαετίες» και πρόσθεσε: «Χρειάζεται άμεση λύση η οποία, όμως, δεν πρέπει να δικαιώνει τους συστηματικούς κακοπληρωτές και θα πρέπει να συνοδεύεται από σειρά υποχρεώσεων και κινήτρων ώστε να υπάρξουν συγχωνεύσεις για τη δημιουργία ισχυρότερων ομίλων».

Ο επιχειρηματικός κόσμος θεωρεί πως η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί προς πέντε κατευθύνσεις:

-Να συμπεριλάβει τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων στην άτυπη προεργασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

-Να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης πέραν της τραπεζικής.

-Να προωθήσει ρυθμίσεις για μείωση του κόστους μεταβίβασης μετοχικών ποσοστών και στοιχείων ενεργητικού εταιρειών.

-Να καταργήσει τα αντικίνητρα που αποτρέπουν σήμερα τις τιτλοποιήσεις επιχειρηματικών δανείων, αλλά και την επένδυση ιδιωτών σε αμοιβαία εταιρικών δανείων (Credit Funds).

-Να παρέμβει ώστε να περιοριστεί το discount με το οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λαμβάνει ως ενέχυρο ελληνικά ομόλογα. Η βελτίωση του σημερινού discount (57%) στο 90% θα απελευθερώσει ρευστότητα, επισημάνθηκε.

Οι ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν είναι λεπτές και ο Νίκος Δένδιας ως υπουργός Ανάπτυξης σηκώνει μεγάλο βάρος.

Όλοι ελπίζουν ότι θα καταφέρει να ανταποκριθεί.
 rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]