ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Φόρος εκπομπών ρύπων στο μοσχαρίσιο κρέας;

Η παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος έχει δέκα φορές μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο από κάθε άλλο είδος αναφέρει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση της αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS).

Οι αμερικανοί επιστήμονες υπολόγισαν τους πόρους που απαιτούνται για την παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μοσχάρια χρειάζονται 28 περισσότερη γη και έντεκα φορές περισσότερο νερό από τους χοίρους, τα πουλερικά, αλλά και προϊόντα ζωικής προέλευσης όπως τα αβγά και τα γαλακτοκομικά.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια ομοιόμορφη μεθοδολογία για να μετρήσουν την περιβαλλοντική απόδοση των πέντε ειδών προϊόντων σε τέσσερεις κατηγορίες.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο καθηγητής Γκίντον Έσελ από το Κολλέγιο Μπαρντ της Νέας Υόρκης, οι επιστήμονες υπολόγισαν την ποσότητα των ζωοτροφών που καταναλώνουν τα ζώα κτηνοτροφίας και ειδικά τις ποσότητες σανού, φρέσκου χορταριού και συμπυκνωμάτων όπως η σόγια.

Συνυπολόγισαν ακόμα τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου όχι μόνο από την καλλιέργεια και παραγωγή ζωοτροφών, αλλά και από τη διαδικασία της πέψης και την κοπριά.

Πέραν των επιπτώσεων στη γη και στο νερό, τα μοσχάρια απελευθέρωσαν πέντε φορές περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου και καταναλώνουν έξι φορές περισσότερο άζωτο απ’ ότι τα αβγά ή τα πουλερικά.

Δεδομένου του τεράστιου περιβαλλοντικού αντίκτυπου από την παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόταση των αγροτικών αρχών της Σουηδίας το 2013 για επιβολή ενός φόρου εκπομπών ρύπων στο προϊόν σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να περιοριστεί η κατανάλωσή του.

econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]