(ΚΟΣΜΟΣ)Γάζα: Άβολες αλήθειες και τραγικές πραγματικότητες

Κουίζ: Ποιος είναι ο κύριος δίπλα στον Τούρκο Πρωθυπουργό;
Ας δούμε όμως πρώτα πως διαμορφώνεται η επικαιρότητα:

Σφυροκοπούν τη Γάζα ο στρατός και η αεροπορία του Ισραήλ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20/07/2014, 15:16

Επαναλήφθηκαν οι εχθροπραξίες στη συνοικία Σετζάγια της Γάζας, λιγότερο από μία ώρα αφότου είχε συμφωνηθεί μία "ανθρωπιστική εκεχειρία" προκειμένου να καταστεί δυνατή η απομάκρυνση των τραυματιών από την περιοχή. 

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του δέχθηκαν επίθεση λίγο μετά την έναρξη της δίωρης εκεχειρίας στη 1.30 μ.μ., την οποία είχε επιτύχει ο Ερυθρός Σταυρός, και πως επανέλαβε τις επιχειρήσεις του. Η Χαμάς δεν σχολίασε άμεσα τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι παραβίασε την κατάπαυση του πυρός. 

Αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των θυμάτων


Συνολικά 410 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Γάζα αφότου ξεκίνησε η ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στις 8 Ιουλίου, άμαχοι στην πλειονότητά τους, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των τοπικών υπηρεσιών υγείας, Γιούσεφ Άμπου Ρις.

Ο γιατρός Άμπου Ρις διευκρίνισε πως 50 άνθρωποι, ανάμεσά τους 17 παιδιά, 14 γυναίκες και τέσσερις ηλικιωμένοι, σκοτώθηκαν κατά τους σημερινούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη συνοικία Σατζάγια, ανατολικά της πόλης της Γάζας.

Εξάλλου, περισσότεροι από 210 άνθρωποι τραυματίστηκαν στη Σατζάγια από τις πρώτες πρωινές ώρες, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο νοσοκομείο Σίφα της πόλης της Γάζας.

Προειδοποίησε για μία "ανθρωπιστική καταστροφή" αν οι τραυματίες και οι νεκροί που βρίσκονται ακόμη επί τόπου δεν απομακρυνθούν σύντομα.

Πολλά πτώματα βρέθηκαν παγιδευμένα στα ερείπια κτιρίων στη συνοικία αυτή, δήλωσε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων Ασραφ αλ-Κούντρα. Νεκροί και τραυματίες κείτονταν στους δρόμους το πρωί, μετά τη νέα κλιμάκωση της ισραηλινής επιχείρησης στον παλαιστινιακό θύλακα. 

Χιλιάδες κάτοικοι συνεχίζουν από το πρωί να εγκαταλείπουν την ανατολική Γάζα μέσα στην απόγνωση, το φόβο και την οργή για το Ισραήλ που έκανε στάχτη ό,τι είχαν φτιάξει, σπίτια, μαγαζιά, που ξεκλήρισε οικογένειες. 

Οι βομβαρδισμοί διπλασιάστηκαν σε ένταση παρά τις διπλωματικές προσπάθειες για επίτευξη εκεχειρίας. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναμένεται σήμερα στην περιοχή, ενώ μια συνάντηση έχει προγραμματιστεί επίσης σήμερα στο Κατάρ μεταξύ του παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και του εξόριστου ηγέτη της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ. 

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το πρωί το θάνατο δύο ακόμη στρατιωτών του, με τους οποίους αυξάνεται σε επτά ο αριθμός των Ισραηλινών --πέντε στρατιώτες και δύο πολίτες, εκ των οποίων ένας Βεδουίνος-- από την έναρξη της επιχείρησης.


Η διεθνής κοινότητα δεν έχει σταματήσει να καλεί το Ισραήλ να προστατεύσει τη ζωή των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των θυμάτων είναι άμαχοι. Ωστόσο για το εβραϊκό κράτος, η Χαμάς ευθύνεται για τον βαρύ απολογισμό των ανθρωπίνων απωλειών, την οποία κατηγορεί ότι χρησιμοποιεί τον πληθυσμό ως ανθρώπινη ασπίδα. 

Ο ΟΗΕ στη Γάζα έχει αναλάβει τη μέριμνα πλέον 62.00 εκτοπισμένων, αριθμός "μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο της σύγκρουσης του 2008-2009" που είχε προκαλέσει το θάνατο 1.400 Παλαιστινίων. 

Η Χαμάς, η οποία την Τρίτη απέρριψε την αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία, την οποία είχε δεχτεί το Ισραήλ, παρουσίασε τα αιτήματά της για μια κατάπαυση του πυρός στην Αίγυπτο, το Κατάρ, την Τουρκία, τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον πρόεδρο Αμπάς.

Οι προϋποθέσεις αυτές περιλαμβάνουν "τον τερματισμό της επιχείρησης εναντίον του παλαιστινιακού λαού", την πλήρη άρση του αποκλεισμού της Γάζας, το άνοιγμα του μεθοριακού περάσματος με την Αίγυπτο, στη Ράφα και, την απελευθέρωση των κρατουμένων. 

Στη διάρκεια σύντομης επίσκεψής του αργά χθες στο Ισραήλ, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς κατήγγειλε "τον εξαιρετικά βαρύ φόρο αίματος" και επέμεινε στην "απόλυτη προτεραιότητα" για επίτευξη εκεχειρίας. 

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία της στρατιωτικής επιχείρησης, της τέταρτης από τότε που το Ισραήλ αποχώρησε μονομερώς από τη Γάζα το 2005.


"Βάρβαρη σφαγή"

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση και η προεδρία καταδίκασαν σήμερα τη "βάρβαρη σφαγή" στη συνοικία Σατζάγια, ανατολικά της πόλης της Γάζας, όπου τουλάχιστον 62 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τον πιο φονικό βομβαρδισμό των πέντε τελευταίων ημερών στη Γάζα.

"Η παλαιστινιακή κυβέρνηση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη βάρβαρη σφαγή που διέπραξαν οι δυνάμεις της ισραηλινής κατοχής εναντίων αθώων αμάχων στη Σατζάγια", σύμφωνα με μία ανακοίνωση που καλεί τη διεθνή κοινότητα να "αντιδράσει αμέσως σε αυτό το έγκλημα πολέμου", ενώ η προεδρία καταγγέλλει επίσης τη "σφαγή". 

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ-Άραμπι χαρακτήρισε "έγκλημα πολέμου" τον βομβαρδισμό από το Ισραήλ της Σαρτζάγια, απευθύνοντας έκκληση για "άμεσο τερματισμό" της ισραηλινής επίθεσης εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα.  (Πηγή: capital.gr)


Ας δούμε λοιπόν τι έχει προηγηθεί στην περιοχή:

Διοίκηση στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι το 1967 ασκούσε η Αίγυπτος. Μετά όμως τον πόλεμο των έξι ημερών πέρασε στη κατοχή και τον έλεγχο του Ισραήλ. Το 2005 αποσύρεται από τη περιοχή ο ισραηλινός στρατός παίρνοντας μαζί του και εκατοντάδες Εβραίους εποίκους που είχαν εν τω μεταξύ προλάβει και μετοικήσει εκεί. (Σ.Σ. Κάτι το οποίο δεν πρόκειται να κάνει ποτέ η Τουρκία στην κατεχόμενη Κύπρο)

Τον Ιανουάριο του 2006, στα Παλαιστινιακά εδάφη γίνονται εκλογές και οι Ισλαμιστές της Χαμάς επικρατούν πανηγυρικά.

Τον Ιούνιο του 2007 συγκρούστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας η Φατάχ του προέδρου Μαχμούτ Αμπάς (Mahmoud Abbas) με την Χαμάς του Ισμαήλ Χανίγια (Ismail Haniyeh). 

Στις 14 Ιουνίου του 2007 ο Ισμαήλ Χανίγια (Ismail Haniyeh), ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, εκλεγμένος Πρωθυπουργός, αποπέμφθηκε από τον Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς (Mahmoud Abbas) (και ηγετικό στέλεχος της Φατάχ) και τον διαδέχθηκε στο πρωθυπουργικό αξίωμα ο Δρ Σαλάμ Φαγιάντ (Dr. Salam Fayyad).

Έκτοτε είναι ντε φάκτο πρωθυπουργός στη Λωρίδα της Γάζας.

Συνέπεια του γεγονότος αυτού ήταν το Ισραήλ να επιβάλλει σκληρό αποκλεισμό ιδιαίτερα στη περιοχή της Γάζας προκειμένου ν' ασκήσει πίεση στη Χαμάς. 

Για να μη σας κουράζουμε με λεπτομέρειες που μπορείτε να βρείτε οπουδήποτε στο διαδίκτυο, ο ντε φάκτο πρωθυπουργός στη Λωρίδα της Γάζας, Ισμαήλ Χανίγια (Ismail Haniyeh), έχει στόχο ζωής τον ιερό πόλεμο. εναντίον του κράτους του Ισραήλ, την πλήρη καταστροφή του και την ανακήρυξη, στην περιοχή του Ισραήλ, της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού ισλαμικού κράτους.

Η επίσκεψη του Ισμαήλ Χανίγια (Ismail Haniyeh), στο τουρκικό κοινοβούλιο, τον τελευταίο χρόνο, έστειλε στα Τάρταρα τις σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας.

Δείτε το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του κόμματος του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) AKPARTi: http://www.akparti.org.tr/site/haberler/ismail-haniyeyi-kabul-etti1/18319#1

Αλλά και από την ιστοσελίδα Τimes of Ιsrael: http://www.timesofisrael.com/israel-turkey-relations-sink-to-low/

Θα θέλαμε, αλλά δυστυχώς το παραμύθι δεν έχει μόνο έναν δράκο.

Επί χρόνια παίζονται πολλά, πάρα πολλά στην περιοχή, και καλό θα είναι η θλίψη μας να στρέφεται μόνο στα παιδιά που έτυχε να γεννηθούν σε αυτό το κομμάτι γης, που είναι γι αυτά, η πατρίδα και ο τάφος τους.

Vegetius

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]