ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

(Καλοκαίρι 2014)Μαγικές Παραλίες του Ιονίου!


Πανέμορφες παραλίες, καταπράσινα δάση που τα φιλάει το κύμα, θαλάσσια σπορ για τους τολμηρούς, γαστρονομικές νότες, καλημέλωδες καντάδες.Τα Ιόνια νησιά έχουν τα πάντα. Αποτελούν ιδανικό τόπο για ιστιοπλοΐα, τα λατρεύουν οι σέρφερ, επιστρέφουν ξανά και ξανά οι λάτρεις των πεντακάθαρων νερών και του μαγικού βυθού τους. Ακολουθεί μια μικρή γεύση των παραλιών του Ιονίου.
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Μύρτος
«Σύμβολο» για την Κεφαλονιά, ο Μύρτος, αποτελεί μία από τις καλύτερες παραλίες όχι μόνο για το νησί αλλά και διεθνώς. Βρίσκεται 2,5 περίπου χλμ. από το χωριό Διβαράτα και προσελκύει χιλιάδες τουρίστες τόσο για να απολαύσουν το μπάνιο στα καταγάλανα και κρυστάλλινα νερά όσο και για το εξαιρετικό φυσικό τοπίο. Τα ολόλευκα βότσαλα σε συνδυασμό με τα γαλαζοπράσινα νερά, αλλά και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα καθιστούν το Μύρτο ως την ιδανική επιλογή για μία ολοήμερη εξόρμηση. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι να μην υπερεκτιμήσετε τις κολυμβητικές σας δυνατότητες καθώς δημιουργούνται θαλάσσια ρεύματα, ενώ τα νερά βαθαίνουν απότομα. Όσο για την παραλία, είναι πλήρως οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες, μία πολύ καλή καντίνα και άλλες απαραίτητες διευκολύνσεις. Βέβαια αν ενδιαφέρεστε να νοικιάσετε ομπρέλα πρέπει να πάτε από νωρίς.
Ακόμη και η διαδρομή για να προσεγγίσετε την παραλία είναι μοναδική! Βλέποντας από ψηλά και αφού έχετε αρχίσει να κατηφορίζετε το σίγουρο είναι ότι θα σταματήσετε για να φωτογραφίσετε αυτή τη «ζωγραφιά» της φύσης.

                           
Ξι
Κοντά στο Λιξούρι στη χερσόνησο της Παλικής, βρίσκεται η παραλία Ξι, η οποία οφείλει το όνομά της στο γεγονός ότι ο όρμος που τη φιλοξενεί μοιάζει στο γράμμα «ξ» του ελληνικού αλφαβήτου.
Το ανάγλυφο της περιοχής σε συνδυασμό με τα ρηχά της νερά την καθιστούν δημοφιλή για οικογένειες με μικρά παιδιά και όχι μόνο. Χαρακτηριστικό της παραλίας είναι το κεραμιδί χρώμα της άμμου με το αναμεμειγμένο γκρίζο άργιλο της περιοχής. Σε πολύ κοντινές αποστάσεις μπορείτε να βρείτε ταβέρνες, ξενοδοχεία αλλά και καταστήματα για τα απαραίτητα ψώνια.

                          
Φαγητό
Εκτός από κάτι πρόχειρο που μπορείτε να απολαύσετε σε καντίνες που υπάρχουν στις παραλίες, η Κεφαλονιά φημίζεται για το καλό φαγητό της. Κατά την επίσκεψή σας, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε μπουρμπουρέλια, ένα μείγμα από ντόπιους καρπούς όπως καλαμπόκι, φασόλια, ρεβίθια, φακές, κουκιά κτλ. Επίσης, δοκιμάστε, κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα, ριγανάδα, στραπατσάδα και τσιγαρίδα από χοιρινό. 
ΛΕΥΚΑΔΑ
Πόρτο Κατσίκι
Αποτελεί μία από τις πλέον εντυπωσιακές παραλίες του νησιού ενώ φωτογραφίες της έχουν κάνει το γύρω του κόσμου μέσα από δημοσιεύματα σε περιοδικά και εφημερίδες. Η παραλία Πόρτο Κατσίκι, βρίσκεται κοντά στο χωριό Αθάνι και 40 περίπου χλμ, από την πόλη της Λευκάδας. Κάθε επίσκεψη στο νησί επιβάλλει και μία επίσκεψη στη μοναδική αυτή παραλία, ακόμη και σε περιόδους που δεν είναι κατάλληλοι για κολύμπι. Μπορείτε να φτάσετε σε αυτή την παραλία οδικώς και αφού αφήσετε το αυτοκίνητό σας να κατέβετε τα σκαλοπάτια που οδηγούν στην παραλία που βρίσκεται κάτω από τον απότομο βράχο. Ένας άλλος τρόπος είναι με τα εκδρομικά καΐκια που ξεκινάνε από είτε από τη Βασιλική είτε από το Νυδρί. Η παραλία ξεχωρίζει για τα απότομα βράχια που την περιβάλλουν αλλά και για την κατάλευκη αμμουδιά της με τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά της. 

                             

Κάθισμα
Στο Βορειοδυτικό τμήμα τους νησιού της Λευκάδας, βρίσκεται η παραλία Κάθισμα, κοντά στο χωριό Άγιος Νικήτας. Ο δρόμος που οδηγεί στην παραλία είναι ασφαλτοστρωμένος, και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία αύξηση των τουριστικών εγκαταστάσεων στην περιοχή. Οφείλει το όνομά της στους δύο απότομους βράχους από αριστερά και δεξιά της μεγάλης αμμουδιάς, που την κάνουν να μοιάζει σαν κάθισμα. Έχει ψιλό βοτσαλάκι, χοντρή άμμο ενώ τα νερά βαθαίνουν απότομα. Τα νερά παίζουν με τις ακτίνες του ήλιου δίνοντας μοναδικά χρώματα από τιρκουάζ μέχρι ανοιχτό γαλάζιο. Το μεγάλο πλάτος της παραλίας δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη εάν το επιθυμεί να απομονωθεί σε μία ερημική γωνιά που εύκολα μπορεί να βρει σε κάποιο από τα ακραία σημεία της. Αρκετές φορές θα συναντήστε μεγάλα κύματα- ιδίως τα απογεύματα- οπότε επιβάλλεται να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Εδώ λειτουργούν αρκετά εστιατόρια, καφετέριες ενώ υπάρχουν ομπρέλες με ξαπλώστρες.
   

Εγκρεμνοί
Συγκαταλέγεται στις πιο όμορφες ελληνικές παραλίες και όχι άδικα! Έχει φανατικούς υποστηρικτές και δεν είναι λίγοι εκείνοι που την θεωρούν πολύ πιο όμορφη από το Πόρτο Κατσίκι. Η παραλία των Εγκρεμνών, βρίσκεται 30 χλμ νότια της πρωτεύουσας της Λευκάδας και χαρακτηρίζεται από την μεγάλη αμμουδιά της, τα καθαρά νερά της αλλά και τους κάθετους βράχους που οριοθετούν την παραλία. Η πρόσβαση εκεί επιτυγχάνεται είτε με την κάθοδο των 250 σκαλιών, είτε με τα εκδρομικά καΐκια από Νυδρί και Βασιλική.
                             

Φαγητό
Αν κάποιος γνωστός σας έχει καταγωγή από τη Λευκάδα, σίγουρα έστω και μία φορά θα έχετε ακούσει για την περίφημη λαδόπιτα. Ήρθε λοιπόν η ώρα να την δοκιμάσετε! Δεν υπάρχει γιορτή, χαρά και  γενικότερα εκδήλωση που να μην φτιάξουν λαδόπιτα, με βάση, τι άλλο, το λαδι! Επίσης, φροντίστε να δοκιμάσετε τις φακές της Εγκλουβής, να προσέξετε να είναι αυθεντικές...  Βέβαια σαλάμι αέρος και λουκάνικα σίγουρα θα τα ταιριάξετε με ένα ουζάκι κάπου εκεί στις πανέμορφες παραλίες του νησιού. Φεύγοντας, μην ξεχάσετε να αγοράσετε λευκό και κόκκινο κρασί, και γιατί όχι και αβγοτάραχο.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Λογγά
Μαγευτική παραλία που κυριολεκτικά «κόβει» την ανάσα. Ο κάθετος βράχος περιορίζει το πλάτος της τόσο που όταν έχει κύμα τα νερά μπορεί να καλύψουν το μεγαλύτερο αν όχι όλο το πλάτος της. Κατεβαίνοντας τα αρκετά σκαλιά που οδηγούν στην παραλία θες να βουτήξεις στα κρυστάλλινα και κατά γενική ομολογία καθαρά νερά. Οι λιγοστές ομπρέλες με τις ξαπλώστρες θα σας χαρίσουν την σκιά που τόσο θα έχετε ανάγκη τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Προσέξτε τα πράγματά σας όταν δείτε να περνάει κάποιο σκάφος, καθώς θα ακολουθήσει ένα κύμα στην έτσι και αλλιώς στενή παραλία και μπορεί να σας βρέξει τα ρούχα.
Η παραλία βρίσκεται στη Βόρεια πλευρά του νησιού, κοντά στο χωριό Περουλάδες.   
                            
Χαλικούνας
Με κύρια χαρακτηριστικά τους αμμώδεις λόφους αλλά και την κοντινή λίμνη των Κορισσίων η παραλία του Χαλικούνα, αποτελεί το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη θάλασσα και τη λίμνη. Σε σχέση με άλλες παραλίες του νησιού δεν προσελκύει τόσο κόσμο ωστόσο είναι ενδιαφέρουσα η απότομη αλλαγή του βραχώδους τοπίου που συναντά κανείς στην είσοδο της παραλίας με την λεπτή άμμο που υπάρχει στη συνέχεια.
Μία μικρή ξύλινη γέφυρα ενώνει την παραλία με το σημείο όπου η λίμνη επικοινωνεί με τη θάλασσα. Λειτουργεί μία καντίνα με λιγοστές ξαπλώστρες. 

                          
Γλυφάδα
Κοντά στο λόφο του Πέλεκα, 16 περίπου χλμ δυτικά της πόλης, βρίσκεται μία από τις πιο όμορφες και δημοφιλείς παραλίες της Κέρκυρας, η παραλία της Γλυφάδας. Είναι πλήρως οργανωμένη, έχει τιμηθεί με την γαλάζια σημαία, και τα νερά της είναι ρηχά. Εδώ μπορεί κανείς να επιδοθεί σε θαλάσσια σπορ, ή να απολαύσει τον ήλιο και τη θάλασσα μπροστά από ένα καταπράσινο λόφο. Η περιοχή σφύζει από ζωή, καθώς εδώ λειτουργούν ξενοδοχεία, τουριστικά μαγαζιά κτλ.
                           
Διαμονή
Κύριο τουριστικό θέρετρο της χώρας μας, η Κέρκυρα έχει αναπτύξει σημαντικές υποδομές αναφορικά με τη φιλοξενία. Εδώ εύκολα μπορείτε να βρείτε το κατάλληλο κατάλυμα ανάλογα με τις ανάγκες σας. Σας συστήνουμε να μην περιοριστείτε μόνο στα παραθαλάσσια αλλά να δείτε και δυνατότητες διαμονής που υπάρχουν στα χωριά της ενδοχώρας του νησιού. Εκεί θα γευτείτε την αυθεντική κερκυραϊκή φιλοξενία.
Φαγητό
Το πέρασμα των Ενετών, των Άγγλων, των Γάλλων αλλά και των Ρώσων, έχουν επηρεάσει σημαντικά τις διατροφικές συνήθειες των Κερκυραίων. Μεταξύ άλλων, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το παραδοσιακό νούμπουλο, είδος αλλαντικού από καπνιστό χοιρινό, αλλά και το μπουρντούμι, τηγανητός μεζές με χοιρινό, κρεμμύδι, μαϊντανό και μπαχαρικά μέσα σε έντερο.
Επίσης επιβάλλεται να δοκιμάσετε το γνωστό σοφρίτο, μοσχαράκι με άσπρη σάλτσα. Άλλα κερκυραϊκά παραδοσιακά πιάτα της Κέρκυρας είναι το Μπιάνκο, ψάρι στην κατσαρόλα με λεμόνι, σκόρδο και πιπέρι, το μπουρδέτο, ψάρι με κόκκινη σάλτσα, αλλά και η παστιτσάδα που φτιάχνεται με κόκορα στην κατσαρόλα με φρέκσια ντομάτα και μακαρόνια χοντρά. Φεύγοντας, μπορείτε να πάρετε μαζί σας αλλαντικά, καθώς η Κέρκυρα έχει παράδοση σε αυτά, φογάτσα, ένα είδος τσουρεκιού αλλά και κουμ-κουάτ, είτε σε γλυκό είτε σε λικέρ.

ΑΝΤΙΠΑΞΟΙ
Βουτούμι
Τιρκουάζ γαλαζοπράσινα νερά, λευκή ψιλή άμμος, αλλά και καταπράσινα λοφάκια που φτάνουν σχεδόν μέχρι τη θάλασσα δημιουργούν μία από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες. Η παραλία αυτή γεμίζει με κόσμο κυρίως όταν φτάνουν τα καραβάκια με Ιταλούς κατά κύριο λόγο, από τις γύρω περιοχές, ενώ κατά τα άλλα είναι πιο ήρεμη. Υπάρχουν μερικά ταβερνάκια όπου μπορείτε να απολαύστε μεζεδάκια και ουζάκι. 
                          
Διαμονή
Πρόκειται για ένα πολύ μικρό νησάκι του Ιονίου, νότια των Παξών, ιδανικό για χαλάρωση και ξεκούραση. Για τη διαμονή σας, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε εξοπλισμένες κατοικίες για να παρέχει άνετη διαμονή καθώς και σε ξενοδοχεία υψηλών προσδοκιών.
Φαγητό
Το τραπέζι στους Αντίπαξους πρέπει να έχει ψάρι για να είναι αυθεντικό! Και όχι ψάρι ό,τι και ό,τι! Φρέσκο! Αυτό που λέμε από την πηγή στην κατανάλωση! Θα το συνοδεύσετε με τα ξεχωριστά κρασιά, καθώς οι Αντίπαξοι φιλοξενούν μοναδικές ποικιλίες αμπελιού από τις οποίες παράγονται κρασιά όπως: Αδάμης, Ασπρούδι, Γλυκέρας, Τσουκανιάρης από τα λευκά και Πετροκόρυνθος και Φειδίας από τα ερυθρά.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Ναυάγιο
Από τις πλέον πολυφωτογραφημένες παραλίες στον κόσμο το Ναυάγιο βρίσκεται 30 περίπου χλμ. από την πόλη της Ζακύνθου. Πρόκειται για μία παραλία – σφραγίδα για όλο το νησί, αλλά και για το Ιόνιο ολόκληρο. Το σκουριασμένο πλοίο που βρίσκεται εκεί δίνει το όνομά του στην παραλία, η οποία περιβάλλεται από πανύψηλους λευκούς βράχους. Το 1983, το εν λόγω πλοίο μετέφερε λαθραία τσιγάρα και αφού εντοπίστηκε από το λιμενικό, και καταδιώχθηκε ναυάγησε και κατέληξε στην αμμουδιά. Η παχιά λευκή άμμος αλλά και τα καταγάλανα πεντακάθαρα νερά προκαλούν τα τεράστιο ενδιαφέρον λουομένων οι οποίοι φτάνουν εδώ με καραβάκια είτε από την πόλη της Ζακύνθου, είτε από διάφορα άλλα σημεία του νησιού. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου να τα βρείτε! Το μόνο αρνητικό είναι ότι την ώρα που φτάνουν τα καραβάκια μειώνεται η καθαρότητα του νερού. Για όσους θέλουν να δουν πανοραμικά την παραλία υπάρχει ένα σημείο κοντά στο χωριό Αναφονίτρα απ` όπου μπορείτε να δείτε τον εντυπωσιακό κόλπο με την παραλία.

                           
Γέρακας
Αμμώδης μεγάλη παραλία με εύκολη πρόσβαση, 18 χλμ. από την πόλη της Ζακύνθου, κοντά στο χωριό Βασιλικός. Η παραλία ανήκει στο εθνικό θαλάσσιο πάρκο λόγω της ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών caretta – caretta. Εξαιτίας αυτού, δεν θα βρείτε κανενός είδους τουριστική ανάπτυξη, με την παραλία να διατηρεί την απόλυτη φυσική της ομορφιά. Λίγο πριν φτάσετε υπάρχει ένα parking όπου μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας δωρεάν, ενώ σε ένα περίπτερο που έχει στηθεί θα ενημερωθείτε για την πορεία της χελώνας caretta – caretta αλλά και τι πρέπει να προσέχετε στην παραλία. Μία ξύλινη σκάλα θα σας οδηγήσει στην αμμουδιά.
                           
Διαμονή
Η Ζάκυνθος διαθέτει καταλύματα για όλες τις ανάγκες, είτε πρόκειται για διακοπές πολυτελείας, είτε όχι. Ψάξτε από νωρίς και το σίγουρο είναι ότι θα βρείτε τον καλύτερο συνδυασμό τιμής και προϊόντος. Για τη διαμονή σας προτείνουμε ενοικιαζόμενα ή βίλλες κοντά στο Βασιλικό, ή ξενοδοχεία προς την περιοχή Τσιλιβή.
Φαγητό
Η κουζίνα της Ζακύνθου εμπεριέχει, αρκετά βενετσιάνικα ίχνη. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την σάλτσα ή σάρτσα, κοκκινιστό κρέας με πηχτή κόκκινη σάλτσα, τη μοστάρντα, γλυκιά μουστάρδα από κυδώνι. Άλλο παραδοσιακό πιάτο του νησιού είναι τα αμπελοφάσουλα με αλιάδα, τοπική εκδοχή της σκοραδαλιά. Από γλυκά, δοκιμάστε τη φυτούρα που φτιάχνεται από σιμιγδάλι, ζάχαρη και ντόπιο μέλι. Φεύγοντας μην παραλείψετε να πάρετε μαζί σας σταφίδες Ζακύνθου, μαντολάτο και παστέλι που εδώ συνηθίζουν να το φτιάχνουν με σουσάμι και αμύγδαλα. Επίσης αγοράστε λαδοτύρι και ζακυνθινή γραβιέρα. 

ΙΘΑΚΗ
Γιδάκι
Πανέμορφη παραλία στα ανατολικά του νησιού. Για την πρόσβαση στην παραλία, απαιτείται πεζοπορία 30 περίπου λεπτών αλλά θα σας ανταμείψει, καθώς αποτελεί μία από τις καλύτερες – αν όχι την καλύτερη- παραλία του νησιού. Αν πάλι δεν θέλετε να περπατήσετε μπορείτε να την επισκεφτείτε με ένα από τα τουριτικά καραβάκια που φτάνουν μέχρι εδώ. Έχει χοντρό βότσαλο ενώ τα νερά βαθαίνουν απότομα. Αν προτιμάτε την ήρεμη θάλασσα μην την επισκεφτείτε όταν φυσάει βόρειος – βορειοανατολικός άνεμος. Εδώ λειτουργεί μία μικρή καντίνα.

                      
Δεξιά
Μία μικρή και πανέμορφη παραλία όπου μάλιστα σύμφωνα με το μύθο, αποβιβάστηκε ο Οδυσσέας κατά την επιστροφή του στην Ιθάκη. Είναι κοντά στο Βαθύ, περίπου 5 χλμ, και την οριοθετούν δύο πράσινα λοφάκια γεμάτα με ελαιόδεντρα που φτάνουν σχεδόν μέχρι την παραλία. Είναι πλήρως οργανωμένη και για να την εντοπίσετε δεν έχετε παρά να κινηθείτε από τη Χώρα προς τον Αετό και να στρίψετε δεξιά στην πινακίδα.
                            
Διαμονή
Παρόλο που υπάρχουν αρκετά καταλύματα στο νησί, πολλές είναι οι φορές που η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά. Έτσι λοιπόν πριν φτάσετε στο νησί, φροντίσετε να έχετε κάνει κράτηση.
Φαγητό
Στην Ιθάκη δοκιμάστε τους παραδοσιακούς ντοματοκεφτέδες αλλά και ψάρι σαβώρο, ψάρι φιλέτο με ξύδι, σταφίδα δενδρολίβανο και σκόρδο. Επίσης στην Ιθάκη ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος μαγειρέματος με το ειδικό σκεύος που ονομάζεται τσερέπα. Πρόκειται για πήλινο σκεύος φτιαγμένο από λευκό πυλό και τρίχες κατσίκας. Το σκεύος αυτό αποτελεί το καπάκι του ταψιού και το πιο συνηθισμένο φαγητό είναι το κοτόπουλο στην τσερέπα. Η νοστιμιά που δίνει στο φαγητό είναι κάτι ξεχωριστό. Επίσης μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το παραδοσιακό ροβανί, που φτιάχνεται με αλεσμένο ρύζι και με μέλι.

ΚΥΘΗΡΑ
Φυρή Άμμος (Κάλαμος)
Βρίσκεται νοτιοανατολικά του νησιού, ξεχωρίζει για τα υπέροχα χρώματά της και τα καθαρά νερά της, την μεγάλη έκτασή της αλλά και την περιβόητη σπηλιά της. Είναι στρωμένη με πολύχρωμα ψιλά βότσαλα και άμμο και είναι πολυσύχναστη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο παρελθόν, η παραλία αυτή βραβεύτηκε με το βραβείο «Χρυσός Αστερίας» λόγω του φυσικούς της κάλλους. Φιλοξενεί καντίνα και έχει ομπρέλες.
                            
Διαμονή
Διάσπαρτα καταλύματα σε ολόκληρο το νησί, σίγουρα θα βρείτε κάποιο που πληρεί  τις ανάγκες και τις προδιαγραφές που έχετε θέσει. Ωστόσο, ειδικά για την υψηλή περίοδο φροντίσετε να κάνετε έγκαιρα την κράτησή σας.
Φαγητό
Το σίγουρο είναι ότι και θα δοκιμάσετε αλλά και θα πάρετε μαζί σας φεύγοντας μέλι. Θυμαρίσιο μέλι Κυθήρων. Επίσης πολύ καλό είναι και το κρασί στο νησί με τις ποικιλίες αμπέλου που καλλιεργούνται να είναι ο πετρολανός, ο ροδίτης, ο αρικαράς κ.ά. Στα Κύθηρα δοκιμάστε ξυνόχοντρο τραχανά, κολοκυθόπιτα με ξυνόχοντρο, χταπόδι ψητό στο φούρνο και φυσικά αστακομακαρονάδα. Όταν φτάσει η ώρα του γλυκού δεν έχετε παρά να γευτείτε κολοκυθόπιτα γλυκιά, πάστα «μύλου» δηλαδή αμυγδαλόπιτα γαρνιρισμένη με βανίλια υποβρύχιο αλλά και αχλαδάκια.

tourism.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]