ΟΜΙΛΟΣ «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ» Αναδιάρθρωση με θύματα τους εργαζόμενους

Ριζοσπάστης:Στο κλείσιμο πέντε καταστημάτων στο Κιλκίς, στην Αλεξάνδρεια και τη Βέροια Ημαθίας, στην Κοζάνη και στις Σέρρες, προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα η εταιρεία«Μαρινόπουλος», πετώντας δεκάδες εργαζόμενους στην ανεργία.
Θυμίζουμε ότι η εταιρεία «Μαρινόπουλος» το 2013 είχε τζίρο 2 δισ. ευρώ, έκανε επενδύσεις στα Βαλκάνια εξαγοράζοντας τη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Αλβανία, ενώ παράλληλα άνοιξε καταστήματα σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σκόπια. Στην Ελλάδα αγόρασε το εμπορικό κέντρο City gate. Από τις αρχές του 2014 προχώρησε στην εξαγορά των αλυσίδων «Αρβανιτίδης», «ΛΑΡΙΣΑ» και «ΑΡΙΑΔΝΗ».
Την ίδια ώρα, για τους εργαζόμενους στο «Μαρινόπουλο» επέβαλε μειώσεις που έφτασαν στο 20%, ενώ συνεχίζει να καθυστερεί τη μισθοδοσία στον «Αρβανιτίδη» μέχρι και τέσσερις μήνες.
Με κοινή ανακοίνωση, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, τοΠαράρτημα Θεσσαλονίκης του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις «ΚΑΡΦΟΥΡ-ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ-DΙΑ» και το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Επιχείρηση «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕΕΕ»σημειώνουν μεταξύ άλλων:
«Η "αναδιάρθρωση" του δικτύου των σημείων πώλησης του ομίλου θα συνεχιστεί με τις πιο αρνητικές συνέπειες για το σύνολο των εργαζομένων σε αυτόν. Με αρκετές εκατοντάδες απολύσεις και με πίεση για παραπέρα μείωση των μισθών, είτε με αλλαγή ατομικών συμβάσεων, είτε με αποδοχή της νέας κλαδικής σύμβασης του εμπορίου, είτε με ένα μείγμα των προηγούμενων και της αντεργατικής νομοθεσίας, προσλήψεις νέων με την εθνική συλλογική σύμβαση, πρόσληψη νέων εργαζόμενων με προγράμματα. Θα εφαρμόσει δηλαδή στην πράξη όλα αυτά που ψηφίστηκαν, για να επιτύχει την παραπέρα ισχυροποίησή του στον ανταγωνισμό, έχοντας μεγάλη κερδοφορία.
(...) Στην κατάσταση που διαμορφώνεται δεν υπάρχει άλλη απάντηση, παρά μόνο η ενότητα και πάλη των εργαζομένων, με χτίσιμο μιας πλατιάς λαϊκής συμμαχίας απέναντι στα μονοπώλια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]