Γεμίζουν οι... παραλίες, αδειάζουν τα χωράφια!Μηδαμινή η ζήτηση εργασίας στη γεωργία τη θερινή περίοδο

H ανεργία έχει αρχίσει να πέφτει, αλλά με πολύ πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με εκείνους που ανέμεναν στο μέχρι πρότινος οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. 

Τον περασμένο Μάρτιο το ποσοστό έπεσε στο 26,8% του εργατικού δυναμικού, από το 27,2% που ήταν τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Η διαφορά αυτή αντιστοιχεί μόλις σε 29.420 άτομα...

Σύμφωνα με στελέχη της διεύθυνσης απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας με τα οποία συνομίλησε το «Κ», η καθυστερημένη αυτή αντιστροφή των μέχρι τώρα τάσεων στην εγχώρια αγορά εργασίας, παρά τα «θετικά» μηνύματα από την οικονομία, οφείλεται στο διπλό πρόσωπο της ανεργίας στην Ελλάδα εδώ και τέσσερα χρόνια.

Στη μαζική ανεργία, εξηγούν από το υπ. Εργασίας, δεν καθρεφτίζεται μόνο η «απροθυμία» ίων εργοδοτών να προσλάβουν προσωπικό, έχοντας οι ίδιοι γονατίσει από τη μείωση της ζήτησης, της άγρια φορολογία και την πιστωτική ασφυξία, αλλά και η «απροθυμία» των ανέργων να δουλέψουν σε διαφορετικό και, πιθανόν, πιο «χειρωνακτικό» κλάδο εργασίας από εκείνον όπου δούλευαν παλαιότερα ή έλπιζαν να δουλέψουν.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, πως, σύμφωνα με την ΕΛ-ΣΤΑΤ, το 4,3% των ανέργων (58.614 άτομα) αρνήθηκε κάποια εργασιακή πρόταση που του έγινε.

Τα ίδια στελέχη τονίζουν πως «κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος, δύο βασικές και εκ διαμέτρου αντίθετες ειδήσεις έρχονται από το μέτωπο της απασχόλησης».

«Η μία προέρχεται από τις τουριστικές περιοχές, που πλημμυρίζουν από νέους εργαζομένους, και η άλλη από τις αγροτικές περιοχές, που “στεγνώνουν” από εργάτες».

Την ίδια στιγμή, επεξηγούν από το υπ. Εργασίας, που στη Ρόδο, την Κέρκυρα ή τη Χαλκιδική σημειώνεται υπερβάλλουσα προσφορά εργασίας, στην Πέλλα, την Ημαθία ή την Ηλεία ο δείκτης αυτός φαίνεται πως τείνει προς το... μηδέν. Οι τάσεις αυτές διαγράφονται και στα επίσημα στοιχεία του υπ. Εργασίας:

Η Λιγότερο από δύο μήνες πριν μπει το καλοκαίρι (Απρίλιος 2014), το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» κατέγραψε 46.009 νέες θέσεις εργασίας στον ευρύτερο τουριστικό κλάδο (καταλύματα, εστίαση, ταξιδιωτικά γραφεία) σε σύνολο 60.600, ενώ στον αγροτικό κλάδο δεν καταγράφεται καμία. Και αυτό, παρά το γεγονός πως, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, ο αγροτικός κλάδος είναι η «ατμομηχανή» των ελληνικών εξαγωγών. Ο «συσχετισμός» των ροών απασχόλησης μεταξύ τουρισμού και αγροτικής παραγωγής ελάχιστα αλλάζει τους επόμενους θερινούς μήνες, σύμφωνα με τα περσινά στοιχεία της «Εργάνης».

Η Αυτός ο αρνητικός συσχετισμός για την απασχόληση στην ύπαιθρο πλήττει και τα επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με πηγές του «Κ» στη γραμματεία απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων του υπ. Εργασίας, καθώς «η απορροφητικότητα που επιχειρεί να προσελκύσει εργαζομένους στον τουριστικό κλάδο χτυπά εν ριπή οφθαλμού κόκκινο, ενώ το φως εκείνων που ζητούν εργάτες γης ούτε καν... ανάβει».

Ανεργία: 26,8% ή 16,8%;

Την ίδια στιγμή που το υπ. Εργασίας προσπαθεί να ερμηνεύσει ορισμένα αίτια της «εργατικής» συνιστώσας της ανεργίας (σ.σ.: «απροθυμία» μέρους του εργατικού δυναμικού να δουλέψει στον αγροτικό τομέα), μαίνεται η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης - συνδικαλιστών για το... πόση τελικά είναι η ανεργία σήμερα στην Ελλάδα. Η κόντρα αυτή βασίζεται στις διαφορετικές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ και του ΟΑΕΔ. Συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον περασμένο Μάρτιο άνεργοι δήλωναν 1.274.843. Αντίθετα, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, οι άνεργοι ήταν 1.054.626. Με άλλα λόγια, η διαφορά εκτιμήσεων για την ανεργία μεταξύ ΕΛΣΤΑΤ-ΟΑΕΔ ξεπερνά τους... 200.000.

Ωστόσο, από τους 1.054.626 ανέργους που «μετρά» ο ΟΑΕΔ, οι 200.875 αναζητούν εργασία. Αυτό σημαίνει πως οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ άνεργοι που αναζητούν εργασία ανέρχονται στους 800.751. Κάνοντας μια αναγωγή αυτού του πλήθους πάνω στο εργατικό δυναμικό της χώρας (4.747.188), προκύπτει ένα ποσοστό ανεργίας της τάξεως του... 1 6,8%. Το ποσοστό αυτό διαφέρει κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με εκείνο που δίνει η ΕΣΛΤΑΤ (26,8%) ή κατά σχεδόν 500.000 άτομα.
 capital.gr

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 14ης Ιουνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]