Στα ράφια των σούπερ μάρκετ το γάλα διάρκειας 7 ημερών

Αγροτύπος:Σαράντα τέσσερις ημέρες μετά την ψήφιση του επίμαχου πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης (Αρ. Φύλλου 85, 7η Απριλίου 2014), το οποίο μεταξύ άλλων περιελάμβανε αλλαγές και για τη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος, το γάλα των 7 ημερών εδώ και λίγες ημέρες βρίσκεται ήδη στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής Ελλάδος, Γ. Κεφαλάς, «η μέση τιμή του γάλακτος στην κατανάλωση είναι στα 1,25 ευρώ το λίτρο και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα. Μπορεί για λόγους μάρκετινγκ να έχουμε κάποια μείωση της τιμής για να στραφεί ο καταναλωτής προς τα εισαγόμενα γάλατα. Όμως οι τιμές στο ράφι δεν πρόκειται να μειωθούν».
Και προσθέτει: «Η τελική τιμή του γάλακτος διαμορφώνεται από τα σούπερ μάρκετ. Αυτό που κάνουν με τη νέα νομοθεσία τα σούπερ μάρκετ είναι να «εκβιάζουν» τις γαλακτοβιομηχανίες να μειώσουν την τιμή τους. Τα εισαγόμενα γάλατα δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν, αφού θα αναγράφουν διάρκεια ζωής 7 ημερών αλλά μπορεί να είναι γάλατα υψηλής παστερίωσης. Όσον αφορά τις τιμές των παραγωγών έπεσαν από τα 45 λεπτά το κιλό στα 42 λεπτά και μέχρι τον επόμενο μήνα θα φτάσουν στα 40 λεπτά».
Όπως δηλώνει από την πλευρά του ο κ. Αθανάσιος Βασιλέκας, πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Holstein Ελλάδος, «αυτή την περίοδο έχουμε μείωση στις τιμές παραγωγού κατά μέσο όρο 3 - 4 λεπτά το κιλό. Και αυτή η πτώση θα συνεχιστεί. Όσον αφορά τις 7 ημέρες στη διάρκεια ζωής του γάλακτος μπορεί να μειώσει το κόστος διανομής στις γαλακτοβιομηχανίες. Όμως αν κάνουμε μια αντιστοίχηση στο μέσο εισόδημα του καταναλωτή, θα δούμε ότι ουσιαστικά θα κερδίσει περίπου 2 ευρώ το μήνα. Με αυτά τα χρήματα δεν σώζεται ο Έλληνας καταναλωτής. Οι αποφάσεις αυτές πάρθηκαν για άλλα πράγματα που σύντομα έρχονται. Πάντως ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν έχουμε ανάπτυξη στον πρωτογενή αγροτικό τομέα. Δεν μπορεί να στηριζόμαστε στον τουρισμό και το συνάλαγμα που κερδίζουμε από αυτόν να το χρησιμοποιούμε για να εισάγουμε τρόφιμα».

Σημειώνεται ότι οι εταιρείες κάνουν χρήση της μεταβατικής περιόδου έως 7 Ιουνίου και για αυτό δεν άλλαξαν συσκευασίες, αλλά μόνο τη διάρκεια ζωής του γάλακτος. Επιπλέον, για την ώρα, καμία εταιρεία δεν έχει προχωρήσει στην παραγωγή του λεγόμενου γάλακτος ημέρας.
Χωρίς ακόμη να υπάρξει η ανάλογη διαφημιστική καμπάνια ενημέρωσης από την πλευρά των γαλακτοβιομηχανιών, οι καταναλωτές έχουν πλέον τη δυνατότητα να προμηθεύονται και γάλα 7 ημερών. Στα ψυγεία βρίσκεται γάλα της Vivartia, της Όλυμπος και της Μεβγάλ με διάρκεια 7 ημερών, ενώ αντίθετα ΕΒΟΛ και Αμερικανική Γεωργική σχολή διατηρούν τη διάρκεια στις 5 ημέρες. «Ο Όλυμπος χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία με αυτή που χρησιμοποιούσε για το γάλα των 5 ημερών. Οι άλλες εταιρείες προφανώς θερμαίνουν το γάλα περισσότερο χρόνο», τονίζει ο κ. Κεφαλάς.

Με βάση τον σχετικό νόμο που ψηφίστηκε στο τέλος Μαρτίου, οι γαλακτοβιομηχανίες θα πρέπει εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του (δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 7 Απριλίου), δηλαδή έως τις 7 Ιουνίου, να αλλάξουν τις συσκευασίες του προϊόντος. Δηλαδή στη συσκευασία θα πρέπει να αναγράφεται σε σαφή μορφή και σε εμφανές σημείο, στο ίδιο οπτικό πεδίο με το σήμα του προϊόντος, η διάρκεια ζωής του γάλακτος σε ημέρες.

Σε ότι αφορά το γάλα ημέρας, τα πράγματα παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα για το τι θα πράξουν οι γαλακτοβιομηχανίες και αν σκοπεύουν να μπουν και σε αυτήν τη νέα κατηγορία. Άγνωστο παραμένει πόσες και ποιες γαλακτοβιομηχανίες θα βγάλουν γάλα ημέρας, σε τι συσκευασία και σε ποιες περιοχές θα κυκλοφορεί.

Η σχετική νομοθεσία που ισχύει πλέον, το παστεριωμένο γάλα που συσκευάζεται σε τελική συσκευασία εντός 24 ωρών από την άμελξη χωρίς να έχει υποστεί διαδικασία θέρμισης ή άλλη ισοδύναμη επεξεργασία προ της παστερίωσης και η διάρκεια συντήρησής του δεν υπερβαίνει τις δύο ημέρες από την ημερομηνία παστερίωσης μπορεί να φέρει και την ένδειξη «γάλα ημέρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]