ΙΩΑΝΝΙΝΑ:Δυναμικό "παρών"στο Πανηπειρωτικό Συλλαληρήριο(φωτο)

Μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Άρτας  (ανήκει στη δύναμη του ΠΑΜΕ), πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σωματείων την Τετάρτη 26/3, που κατέληξε σε μια σειρά πρωτοβουλίες προκειμένου να διεκδικηθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη των ανέργων, με κορύφωση το Πανηπειρωτικό Συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12/4/2014 στα Γιάννενα.
Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν με αποφάσεις τα εξής σωματεία:
Ιδιωτικοί Υπάλληλοι Άρτας
Φαρμακοϋπάλληλοι Άρτας
Καρφούρ Άρτας
Οικοδόμοι Άρτας
Συνταξιούχοι Άρτας
Αρχαιολόγοι Άρτας
Εργαζόμενοι Πτηνοτροφικού Συν/σμου Άρτας
Λογιστές Άρτας
Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Άρτας
Οικοδόμοι Θεσπρωτίας
Συνταξιούχοι Θεσπρωτίας
Ιδιωτικοί Υπάλληλοι Θεσπρωτίας
Χειριστές Θεσπρωτίας
Εργαζόμενοι ΟΤΑ Θεσπρωτίας
Οικοδόμοι Πρέβεζας
Οδηγοί Πρέβεζας
Εργαζόμενοι ΟΤΑ Πρέβεζας
Ιδιωτικοί Υπάλληλοι  Πρέβεζας
Συνταξιούχοι Πρέβεζας
Εργαζόμενοι Περιφέρειας Πρέβεζας
Ιδιωτικοί Υπάλληλοι Λευκάδαςευκ
Οικοδόμοι Λευκάδας
Συνεταιριστικοί υπάλληλοι Λευκάδας
Οικοδόμοι Γιαννίνων
Επισιτισμός Γιαννίνων 
Ιδιωτικοί Υπάλληλοι Γιαννίνων
Σωματείο «Γάλα – Τρόφιμα – Ποτά» Γιαννίνων 
Συνταξιούχοι ΙΚΑ Γιαννίνων
Φαρμακοϋπάλληλοι Γιαννίνων
Σωματείο Μετάλλου Γιαννίνων
Σωματείο Εργαζομένων Πανεπιστημιακού  Νοσοκομείου Γιαννίνων
Ένωση γιατρών νοσοκομείων Ηπείρου Λευκάδας
Εργατικό Κέντρο Άρτας
Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας
Εργατικό Κέντρο Βόνιτσας – Λευκάδας
Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων
Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας


Στην πορεία συμμετείχε μαχητικό μπλοκ των δυνάμεων του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). 
Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ιωαννίνων και μέλος του ΔΣ του ΕΚΙ, Νίκος Έξαρχος, κατήγγειλε την άρνηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου (Αλ. Καχριμάνη) να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των σωματείων που θα  του παρέδιδε τα αιτήματα της κινητοποίησης (προτίμησε να παραβρεθεί σε σεμινάριο στην Πελοπόννησο) ενώ στιγμάτισε την ταξική πολιτική που ακολουθούν Περιφέρεια και Δήμοι, που παραχωρούν απλόχερα προνόμια στους ντόπιους κεφαλαιοκράτες.


Προερχόμενος από τον κλάδο με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας, αυτόν των οικοδόμων, αναφέρθηκε στα έργα που θα μπορούσαν αφενός να ικανοποιήσουν τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες (όπως αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση κλπ) αφετέρου να δώσουν δουλειά με δικαιώματα σε εκατοντάδες άνεργους οικοδόμους σε αντίθεση με τις ληστρικές συμβάσεις που υπογράφουν οι μεγαλοκατασκευαστές των πολυδιαφημιζόμενων έργων (Ιόνια Οδός κλπ).
Τέλος,  αναφερόμενος στον κυβερνητικό – εργοδοτικό συνδικαλισμό, κάλεσε τους εργαζόμενους να ξεμπερδέψουν μια και καλή με αυτούς ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Ο χαιρετισμός έκλεισε με κάλεσμα για αγωνιστικό – μαχητικό – μαζικό εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.   


Η κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης, έγινε από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Άρτας, Γάλλιο Γιάννη. Ο ομιλητής ξεκίνησε καταδικάζοντας την πολιτική «Νόμος και Τάξη» της κυβέρνησης έτσι όπως εκφράστηκε με τις πρόσφατες καταδίκες των 24 χαλυβουργών για τον μεγαλειώδη απεργιακό αγώνα των 9 μηνών που έδωσαν και των 6 αγροτών στο Αγρίνιο για τα μπλόκα του 2009.
Αναφέρθηκε αναλυτικά στην πολυδιαφημιζόμενη ανάπτυξη του κεφαλαίου τονίζοντας ότι θα πραγματοποιηθεί στα αποκαΐδια των εργασιακών και λοιπών λαϊκών δικαιωμάτων.
Τόνισε ότι η ανεργία είναι φαινόμενο σύμφυτο με το κράτος των εργοδοτών, αξιοποιείται για να ασκηθεί πίεση από την εργοδοσία στους εργαζόμενους, για να γονατίσουν τους εργάτες στους χώρους δουλειάς.


Στην ομιλία του Προέδρου αναδείχτηκε ότι δεν είναι αντικειμενικό για τους εργάτες, για τους ανέργους να ζούνε σε αυτή την κατάσταση. Υπάρχει πλούτος, υπάρχουν οι δυνατότητες για να ζήσουμε καλύτερα, ανέφερε, ενώ επισήμανε ότι πρόκειται για αντίφαση του ίδιου του συστήματος από τη μια οι λαϊκές ανάγκες να διευρύνονται και από την άλλη τα εργοστάσια να κλείνουν, τα τρόφιμα να σαπίζουν στις αποθήκες και ο κόσμος να πεινάει, η Ήπειρος να είναι πλούσια σε κτηνοτροφίας και ο λαός της φτωχός.
Αναφέροντας τα αιτήματα της κινητοποίησης, κάλεσε σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα μπροστά στα ψεύτικα διλήμματα που θέτουν οι δυνάμεις του ευρωμονοδρόμου, οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που θέλουν τον εργάτη με σκυμμένο κεφάλι. Η πρωτοβουλία που πήραμε για την προστασία των ανέργων δεν τελειώνει εδώ, επεσήμανε, καλώντας από τη μεριά του σε αγωνιστικό εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς γιατί: «Είμαστε Πολλοί. Έχουμε το δίκιο. Μπορούμε να τους νικήσουμε».
Το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε με πορεία στους δρόμους της πόλης.  
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]