ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Σε φάση αποκλιμάκωσης βρίσκεται η ανεργία, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας

Ο Γ. Βρούτσης προανήγγειλε σημαντικό θετικό πλεόνασμα προσλήψεων για τον Απρίλιο και με βάση το σύστημα «Εργάνη» και πρόσθεσε πως παρουσιάζει ισχυρές πτωτικές τάσεις και η ανασφάλιστη εργασία, ιδιαίτερα σε τομείς υψηλής παραβατικότητας. Σε φάση αποκλιμάκωσης έχει εισέλθει η ανεργία, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στο πλαίσιο της παρέμβασής του στο ετήσιο συνέδριο του «Συνδέσμου Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας (ΣΔΔΑΕ), HR FORUM 2014».
Συγκεκριμένα, ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό ανεργίας, αφού μειώθηκε τον τελευταίο χρόνο κατά μια ποσοστιαία μονάδα και από 27,7% τον Σεπτέμβριο του 2013, έπεσε στο 26,7% τον Ιανουάριο φέτος, μειώνεται για τέσσερις συνεχόμενους μήνες και μάλιστα στην «καρδιά» του χειμώνα.
Επιπλέον, ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε σημαντικό θετικό πλεόνασμα προσλήψεων για τον Απρίλιο και με βάση το σύστημα «Εργάνη». Υπογράμμισε, δε, πως ισχυρές πτωτικές τάσεις παρουσιάζει και η ανασφάλιστη εργασία, ιδιαίτερα σε τομείς υψηλής παραβατικότητας. 
Όπως είπε, τα ποσοστά της «μαύρης εργασίας» έχουν μειωθεί από 40,5% τον Φεβρουάριο του 2013, στο 21,86% φέτος. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην εφαρμογή του σχεδίου «Άρτεμις», με συνεχείς, στοχευμένους και αυστηρούς ελέγχους και στην επιβολή ιδιαίτερα υψηλών προστίμων στους παραβάτες.
Ο κ. Βρούτσης απέδωσε την αποκλιμάκωση στις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν στην αγορά εργασίας και σημείωσε ότι, εάν είχαν γίνει εγκαίρως και οργανωμένα, ο αντίκτυπος της κρίσης θα ήταν ηπιότερος, οι επιπτώσεις περισσότερο διαχειρίσιμες και η ανεργία αρκετά μικρότερη.
Αναφέρθηκε στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 5% και εκτίμησε ότι θα δημιουργήσει άμεσα 30.000 νέες θέσεις εργασίας. Επίσης, αναφέρθηκε στη μείωση της γραφειοκρατικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων μέσω του συστήματος «Εργάνη» και τη θεσμοθέτηση νέου μηχανισμού κατώτατου μισθού που εξασφαλίζει, όπως είπε, «τα κατώτατα όρια ασφάλειας εισοδήματος για όλους τους εργαζόμενους, επιτρέποντας στους κοινωνικούς εταίρους να καθορίζουν μόνοι τους όποιες, υψηλότερες, αμοιβές συμφωνήσουν».
Ο υπουργός επισήμανε, επίσης, την αναδιοργάνωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας με παράλληλη διατήρηση του 40ωρου στην προσαρμογή του κόστους των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης στα ευρωπαϊκά επίπεδα και την ενδυνάμωση του ρόλου του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) στο θέμα των ομαδικών απολύσεων.
Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στα μέτρα εξυγίανσης του ασφαλιστικού συστήματος με μια σειρά διαρθρωτικών μέτρων που ενίσχυσαν την εισπρακτική ικανότητα των ταμείων, όπως η δημιουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και οι αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση και στην παροχή των εφάπαξ. 
Σημείωσε την κατάργηση των «κατ' ευφημισμό», όπως τους χαρακτήρισε, «κοινωνικών πόρων» και τόνισε ότι το αποτέλεσμα ήταν η εξασφάλιση της απρόσκοπτης καταβολής των συντάξεων.
Τέλος, τόνισε ότι η καταπολέμηση της ανεργίας αποτελεί στο εξής βασικό στόχο της εθνικής προσπάθειας παράλληλα με την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την επαναφορά της οικονομίας σε μια νέα, δυναμική τροχιά ανάπτυξης.
eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]