Αγορά:Ρούχα και παιχνίδια πρώτα σε επικινδυνότητα

Αγορά:Ρούχα και παιχνίδια πρώτα σε επικινδυνότητα Το 2013 σημειώθηκε πρωτοφανής αριθμός προειδοποιήσεων μέσω του συστήματος RAPEX (σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ για επικίνδυνα προϊόντα) και αισθητή αύξηση του ποσοστού επικίνδυνων ειδών που προέρχονται από την Κίνα.

Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης RAPEX για τα επικίνδυνα προϊόντα πλην τροφίμων κατέγραψε πέρυσι 2.364 προειδοποιήσεις, όπως για ασταθείς μπανιέρες βρεφών, παιδικά καρότσια που κλείνουν απότομα, μελάνια τατουάζ με απαγορευμένες τοξικές ουσίες και παπούτσια με αλλεργιογόνες χημικές ουσίες.

Το σύστημα, το οποίο μεριμνά ώστε τα επικίνδυνα προϊόντα να αποσύρονται γρήγορα από την αγορά ή να επιστρέφονται από τους καταναλωτές, λειτουργεί στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και στη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.

Ο αριθμός των προειδοποιήσεων που καταγράφηκαν το 2013 ήταν κατά 3,8 % υψηλότερος από το προηγούμενο έτος. Η Επιτροπή αποδίδει την αύξηση αυτή στην καλύτερη ανίχνευση των προϊόντων και την αποτελεσματικότερη επιβολή της νομοθεσίας από τις εθνικές αρχές εποπτείας, παρά σε αύξηση του αριθμού επικίνδυνων προϊόντων που κυκλοφορούν στην Ευρώπη.

Δέκα χρόνια προστασίας των καταναλωτών

Από την έναρξη λειτουργίας του συστήματος RAPEX, το 2003, παρατηρείται κάθε χρόνο σταθερή αύξηση του αριθμού των εντοπιζόμενων μη συμμορφούμενων προϊόντων.

Το ένα τέταρτο των διορθωτικών μέτρων που ελήφθησαν το 2013 αφορούσε είδη ένδυσης και παιδικά παιχνίδια, ενώ ακολουθούν οι ηλεκτρικές συσκευές (9% των υποθέσεων), τα μηχανοκίνητα οχήματα (7%) και τα καλλυντικά (4%).

Οι συνηθέστεροι πιθανοί κίνδυνοι για τους καταναλωτές ήταν η χημική τοξικότητα και οι κίνδυνοι στραγγαλισμού, τραυματισμού, πνιγμού και ηλεκτροπληξίας.

Το 64% των επικίνδυνων ειδών, δηλ. σχεδόν τα δύο τρίτα, προέρχονταν από την Κίνα. Αυτό σημαίνει αύξηση κατά 6% σε σχέση με το 2012 και κατά 10% σε σχέση με το 2011. Η ΕΕ συνεργάζεται με την Κίνα προκειμένου οι παραγωγοί να κατανοήσουν καλύτερα τη σημασία των κανόνων ασφαλείας για τα προϊόντα.

Το ποσοστό των επικίνδυνων προϊόντων που εντοπίστηκαν στην Ευρώπη μειώθηκε από 27%, πριν από δέκα χρόνια, σε 15% (το 2013).

Πέρυσι, ο μεγαλύτερος αριθμός κοινοποιήσεων για τέτοιου είδους προϊόντα έγινε στις εξής χώρες: Ουγγαρία (12%), Γερμανία και Ισπανία (11%), Βουλγαρία (8%) και Ηνωμένο Βασίλειο (6%).

Η Επιτροπή καλεί τις χώρες της ΕΕ να θεσπίσουν νομοθεσία για την καλύτερη ιχνηλασιμότητα των προϊόντων. Σήμερα, είναι αδύνατος ο εντοπισμός της χώρας προέλευσης ή κατασκευής για το 10% περίπου των επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρώπη.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]