Αμμόχωστος: Δύο αναστάσιμες Θείες Λειτουργίας 23 Απριλίου και 4 Μαΐου

Μετά τον χθεσινό Επιτάφιο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο θα τελεστούν δύο αναστάσιμες Θείες Λειτουργίες από τον μητροπολίτη Κωνσταντίας - Αμμοχώστου Βασίλειο.

Η πρώτη θα τελεστεί την Τετάρτη της Διακαινησίμου, 23 Απριλίου, εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στον ομώνυμο ναού του Εξορινού, στην εντός των μεσαιωνικών τειχών περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου, όπου χθες τελέστηκε για πρώτη φορά μετά το 1957 η ακολουθία του Επιταφίου.

Η δεύτερη Θεία Λειτουργία θα τελεστεί στις 4 Μαΐου, Κυριακή των Μυροφόρων, στο μοναστήρι του 12ου αιώνα της Παναγίας του Τοχνίου, έξω από το χωριό Μάνδρες. Το χωριό Μάνδρες ήταν αμιγώς ελληνικό και βρίσκεται στους νότιους πρόποδες του Πενταδακτύλου.

Το χωριό είναι η γενέτειρα του μητροπολίτη Κωνσταντίας - Αμμοχώστου, Βασίλειου. Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, ο ναός της Μονής καταστράφηκε και λεηλατήθηκαν τοιχογραφίες και εικόνες. Πριν μερικά χρόνια η Εκκλησία Κύπρου εντόπισε στη Ευρώπη και επαναπάτρισε δύο εικόνες από την Μονή της Παναγίας του Τοχνίου.

Στο μεταξύ, η τέλεση του Επιταφίου στον Άγιο Γεώργιο Εξορινό, η οποία συγκέντρωσε εκτός από χιλιάδες Ελληνοκύπριους, πολλούς ξένους διπλωμάτες, αποτελεί πρωτοσέλιδο θέμα στις σημερινές εφημερίδες.

Όπως φάνηκε, τη χθεσινή ακολουθία του Επιταφίου την περίμεναν χρόνια οι εκτοπισμένοι από την Αμμόχωστο και όχι μόνο. Η κατανυχτική ακολουθία λειτούργησε σαν καταλύτης, που πλημμύρισε με συγκίνηση τον κόσμο και αναβίωσε μνήμες από τις καλές σχέσεις των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων της Αμμοχώστου, μετά την κατάργηση της απαγόρευσης εγκατάστασης χριστιανών στην παλιά πόλη στα τέλη του 19ου αιώνα.

Ο Τουρκοκύπριος δήμαρχος Αμμοχώστου, Οκτάι Καγιάλπ, δήλωσε, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ότι το μήνυμα από την τέλεση της ακολουθίας του Επιταφίου στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού είναι ότι «οι δύο κοινότητες μπορούν να επιδεικνύουν ανοχή η μια στην άλλη, ανεξάρτητα από τις διαφορές τους».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]