Οι 7 καλύτερες πόλεις για να πιεις τον καφέ σου!

Η ιστορία του καφέ, του πιο διάσημου και αγαπημένου ροφήματος παγκοσμίως, ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια στην Αιθιοπία, όπου η καφέα η αραβική (Coffea arabica) μεγάλωνε ελεύθερα ως θάμνος. Η πρώτη αναφορά από τους Μουσουλμάνους γίνεται περίπου στο 900 μ.Χ. στα γραπτά του Πέρση γιατρού Ραζί και υπολογίζεται ότι η παρασκευή του καφέ, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα (με καβούρδισμα των σπόρων δηλαδή και βράσιμό τους), άρχισε γύρω στον 14ο αιώνα. Το όνομα του καφέ προέρχεται από την αραβική λέξη qahwa, που είναι παραφθορά τμήματος της αρχικής αραβικής ονομασίας του καφέ, qahwat al-būnn, (κρασί του κόκκου), που αναφέρεται στο γεγονός ότι ο καφές χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο του κρασιού, καθώς το Κοράνι απαγορεύει το αλκοόλ.

Όταν λοιπόν ο καφές πρωτοήρθε στην Ευρώπη ήταν γνωστός ως “αραβικό κρασί”. Το ρόφημα πέρασε στην Ευρώπη μέσω της Βενετίας, η οποία και διατηρούσε ισχυρές εμπορικές σχέσεις με τον Αραβικό κόσμο, σαν έτοιμο προϊόν, καθώς οι Άραβες απαγόρευαν αυστηρά την εξαγωγή σπόρων. Η δημοτικότητά του μεγάλωσε αφότου ο Πάπας Κλήμης Η΄, παρά τις συμβουλές του περίγυρού του να αφορίσει τον καφέ σαν ισλαμική απειλή προς το χριστιανισμό, δοκίμασε στα 1600 καφέ, τον βρήκε εξαίσιο και τον “βάπτισε” χριστιανικό ρόφημα!
Το πρώτο καφεποτείο άνοιξε στην Ιταλία το 1645, ενώ όπως χαρακτηριστικά γράφει η Sarah Reid στο CNN΄, ένας Γάλλος (το 1843) βρίσκεται πίσω από την πρώτη εμπορική μηχανή παρασκευής εσπρέσο.
Στην εποχή μας πλέον, υπάρχουν άνθρωποι που δε μπορούν καν να φανταστούν να ξεκινούν τη μέρα τους χωρίς μια κούπα καφέ, και το “απαγορευμένο” κάποτε ρόφημα έχει γίνει πια συνήθεια γλυκιά, για να μην πω εθισμός! Σε ποιες όμως πόλεις του κόσμου μπορεί να απολαύσει κανείς έναν καλό καφέ που θα του μείνει αξέχαστος; Δείτε την λίστα με τις εφτά στον αριθμό πόλεις που σας προτείνουμε και διαλέξτε την αγαπημένη σας. Η μία καλύτερη από την άλλη!
1. Λονδίνο
#london
Τα πρώτα καταστήματα αποκλειστικά με εσπρέσο, όπως τα Flat White και Kaffeine, άνοιξαν στη βρετανική πρωτεύουσα Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί, πριν από περίπου μία δεκαετία. Από τότε άρχισαν να ξεφυτρώνουν πολλά αντίστοιχα καταστήματα σε όλες τις γειτονιές του Λονδίνου.
Τι θα παραγγείλετε: Flat white ή cappuccino.
Τα καλύτερα καταστήματα για να πιείτε τον καφέ σας βρίσκονται στο ανατολικό Λονδίνο και μερικά από αυτά που ξεχωρίζουν είναι τα εξής: Allpress, Climpson & Sons και Caravan.
2. Μελβούρνη
#melbourne
Ο καφές αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του τρόπου ζωής των κατοίκων της Μελβούρνης, ενώ στην πόλη φιλοξενείται μία φορά το χρόνο και αντίστοιχη έκθεση.
Τι θα παραγγείλετε: Piccolo latte.
Τα καλύτερα καταστήματα για να πιείτε καφέ σας στην πόλη είναι το Axil Coffeehouse Roasters στο Hawthorn, το Auction Rooms στη βόρεια Μελβούρνη και το Dead Man Espresso στη νότια πλευρά της πόλης.
3. Ρέικιαβικ
#iceland
Μετά τους Ολλανδούς, οι Σκανδιναβοί κάνουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση καφέ ανά κεφαλή στον κόσμο! Από αυτούς οι Φινλανδοί κατέχουν τα πρωτεία, αλλά και οι Ισλανδοί δεν πάνε πίσω…
Τι θα παραγγείλετε: Latte ή cappuccino.
Τα καλύτερα καταστήματα για να πιείτε τον καφέ σας στην πρωτεύουσα της Ισλανδίας είναι τα επτά υποκαταστήματα του Kaffitar που ξεχωρίζουν, όπως επίσης το Stofan και το Kaffismidja που επιλέγουν περισσότερο οι hipster.
4. Ρώμη
#piazza_della_rotonda_rome_italy
Ιταλία και καφές είναι σχεδόν δύο έννοιες ταυτόσημες. Δεν υπάρχει Ιταλός που να μην πίνει καφέ. Παρόλα αυτά δεν είναι τόσο εύκολο να βρει κανείς ένα καλό μέρος για να απολαύσει έναν καφέ, που θα τον θυμάται για πάντα.
Τι θα παραγγείλετε: Espresso.
Τα καλύτερα καταστήματα για να πιείτε καφέ στην αιώνια πόλη είναι το Rosati στην Piazza del Popolo, το Sant’ Eustachi στο Πάνθεον ή το Giolitti, μερικά τετράγωνα μακριά από το πιο διάσημο σιντριβάνι της ιταλικής πρωτεύουσας, Fontana di Trevi. Η επικρατούσα ατμόσφαιρα και η ποιότητα του καφέ θα σας εντυπωθούν για πάντα στο μυαλό και την καρδιά σας.
5. Σιγκαπούρη
#singapore
Σύμφωνα με την Jovena Loon από το Café Hopping Singapore, η κουλτούρα του καφέ δεν αποτελούσε πάντα σημαντικό τμήμα της ζωής στην πόλη, ωστόσο τα πράγματα έχουν αλλάξει κάθετα τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, οι κάτοικοι της πόλης έχουν αρχίσει να γίνονται πολύ απαιτητικοί γύρω από τη φιλοσοφία και την τέχνη της παραγωγής ενός καλού καφέ.
Τι θα παραγγείλετε: Latte, mocha ή cappuccino.
Τα καλύτερα καταστήματα για να πιείτε τον καφέ σας είναι το Strangers’ Reunion στην Chinatown, το Dutch Colony στην αγορά Pasar Bella και τα Bukit Timah και Chye Seng Huat Hardware στην περιοχή της Μικρής Ινδίας.
6. Σιάτλ
#seattle
Αν υπάρχει μία αμερικανική πόλη που ξεχωρίζει σε αυτόν τον τομέα, αυτή είναι το Σιάτλ.
Τι θα παραγγείλετε: Espresso, cappuccino ή ένα single-origin pour.
Τα καλύτερα καταστήματα για να πιείτε τον καφέ σας είναι το Victrola Coffee Roasters στο Capitol Hill, το Empire Espresso στο Columbia City και το Seattle Coffee Works στο κέντρο της πόλης.
7. Βιέννη
#vienna
Ο καφές και τα καταστήματα καφέ αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της βιεννέζικης κουλτούρας. Η Unesco αποφάσισε να τα κατατάξει το 2011 ως μνημεία άυλης κληρονομιάς. Βέβαια, τα “κλασικά” καταστήματα δε φημίζονται τόσο για την ποιότητα του καφέ τους, όσο ως σημεία συνάντησης, όπου κανείς μπορεί να κουβεντιάσει με τους φίλους του, να διαβάσει την εφημερίδα του ή να φάει ένα κρουασάν.
Τι θα παραγγείλετε: Espresso ή cappuccino.
Τα καλύτερα καταστήματα για να πιείτε τον καφέ σας στην αυστριακή πρωτεύουσα είναι τα Caffe Couture, Essenti, Coffee Pirates, και το Demel.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]