Επίκαιρα ανεπίκαιρα...

Άρθρο του Τάσου Αγγελίδη Γκέντζου
Η φωτογραφία δεν είναι τυχαία! Αρχές του Απρίλη, στην οδό Πανεπιστημίου,  έξω από το Νομισματικό Μουσείο με τα εξαίρετα εκθέματά του… ένας περήφανος κύριος με μπαστούνι – δε θέλω να πω με το μπαστουνάκι του – συνοδευόμενος προφανώς από τον αστυνομικό που συνοδεύει την καθημερινότητά του, κατευθύνεται προς κοντινό τραπεζικό κατάστημα. Τον σταματά κάποιος περαστικός και του μιλά! Δίνει το χέρι του και χαμογελά… Κάρφωσα το βλέμμα μου πάνω του! Η γνωστή διαστροφή του συγγραφέα; ( Δε νομίζω να την διαθέτουν όλοι οι γράφοντες!) Θέλησα να κλέψω κάθε του κίνηση!  Περπάτημα αργό… Έχει αλλάξει… Ούτε για μια στιγμή δε μου πέρασε από τον νου να πάω να του μιλήσω! Θεώρησα – ίσως και λανθασμένα – πως θα τον ενοχλούσα!
Ένας συνάδερφος απαθανάτισε τότε τη στιγμή με τον φωτογραφικό του φακό κι εγώ τώρα προσπαθώ να αναπλάσω εικόνες και σκέψεις και να δημιουργήσω συνειρμούς!
Ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος!
Ένας άνθρωπος τίμιος!
Ήθος απαράμιλλο!
Άψογη χρήση της Ελληνικής γλώσσας!
Πατριώτης!
Δημοκράτης!
Μειλίχιος!
Ένας άνθρωπος που όταν είχε κάνει το δικό του κόμμα, δυστυχώς δεν τον είχαμε ψηφίσει… Μας κάλεσε να του δείξουμε εμπιστοσύνη κι εμείς του γυρίσαμε την πλάτη! Το «μικρό» του κόμμα δεν είχε καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 3% και να εισέλθει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο! Η «Δημοκρατική Αναγέννηση» Δεν τα κατάφερε… Τότε δε ψηφίζαμε… τα μικρά κόμματα! O tempora, o mores! Ο δικομματισμός και οι διορισμοί των υμετέρων καλά κρατούσαν!
Κομματόσκυλα!
Εναλλαγή εξουσίας!
Ρημαγμένη γη έπαιρνε ο ένας από τα χέρια του άλλου!
Καμένη γη!
Κι ο άλλος την συγύριζε τη γη…
Κι έρχομαι σήμερα και σκέπτομαι τον τίτλο του κόμματος του κυρίου Στεφανόπουλου! Αφήνω στην άκρη το «Δημοκρατική» και ασχολούμαι με τη λέξη «Αναγέννηση»! Πριν την Αναγέννηση υπάρχει ο Μεσαίωνας και οι καταραμένες αντιλήψεις του… Δίκιο δεν έχω;

(Διορθώνω την αβλεψία μου: το κόμμα λεγόταν Δημοκρατική Ανανέωση και όχι Αναγέννηση! Θυμόμουν το ΔΗ.ΑΝΑ και το έπραξα το ατόπημα!  Με διόρθωσε κάποιος φίλος και τον ευχαριστώ πολύ για αυτό! Θα μπορούσα να παίξω με το δίδυμο ανανέωση και συντήρηση αλλά τώρα πια δεν έχει καμία αξία... Ζητώ συγνώμη!)
Μας άρεσε ο μεσαίωνας!
Ακόμα δεν έχουν φύγει αυτές οι αντιλήψεις! Όλα τα κακά πέρασαν από εμάς…
Νεποτισμός σε όλο του το μεγαλείο!
Σκοταδισμός και ίντριγκα!
Άκρατος Μεσσιανισμός…
Επαρχιωτισμός!
Λαϊκισμός του κερατά…
Αμορφωσιά…
Η φιλοσοφία του κιτς και του προοδευτικού βλαχομπαρόκ!
Σε λιγάκι οι περισσότεροι από τους εναπομείναντες «σκεπτόμενους» θα χάσουμε τα μυαλά μας, αν δεν το έχουμε πάθει ήδη τη στιγμή που γράφονται τούτες οι γραμμές!  Η συμπεριφορά και η σκέψη μας θα έπρεπε να εντάσσεται στα πλαίσια μιας μυθώδους διήγησης,  εστιασμένη πάνω στα νήματα της  φιλοσοφίας του παράλογου ή αν θέλετε του ευτελούς παράλογου! Για μια ακόμα φορά βγαίνουν χωρίς τσίπα φαντάσματα του κοντινού παρελθόντος στις τηλεοράσεις,  άνθρωποι που δεν επιθυμούν να τους διακόπτει ο συνομιλητής τους και φυσικά θέλουν να ολοκληρώσουν… Μια χώρα ολόκληρη προσπαθεί να ολοκληρώσει και δεν το μπορεί! Ολοκληρώνει ο ένας κι ο άλλος δεν σέβεται την ολοκλήρωση του προηγούμενου, αλλά περιμένει με αγωνία τη στιγμή της δικής του ολοκλήρωσης!
Ολοκληρώστε λοιπόν όλοι σας να δούμε που θα καταλήξουμε πάλι! 

Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος

http://www.apothessaloniki.gr/index.php?page=article&article_id=3315

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]