ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 17ΧΡΟΝΟΥ

LIVE:ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΑΙ ΟΠΑΠ :ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ

Τι σχέση μπορεί να έχει μια τηλεοπτική διαφήμιση που απεικονίζει μια γυναίκα να μαζεύει τη μπουγάδα της και να αρχίσει να κλοτσάει μια ποδοσφαιρική μπάλα, με τον εξοπλισμό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων; Εν πρώτοις καμία. Όταν όμως μιλάμε για τη νέα διαφήμιση του ΟΠΑΠ με τίτλο «Αδέξια», υπάρχει σύνδεση, καθώς το μήνυμα του νέου σποτ αφορά την ενίσχυση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό για καρκινοπαθείς, καθώς, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «ο ΟΠΑΠ χορηγεί τους αθλητές της ζωής». Σύμφωνα με...
 απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ Α.Ε Ιωάννου Σπανουδάκη εγκρίθηκε από την εταιρεία η αίτηση συμμετοχής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο πρόγραμμα χορηγιών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και...
 θα χρηματοδοτηθεί με 450.000 ευρώ η αγορά ενός συστήματος Βραχυθεραπείας Υψηλού Ρυθμού Δόσης (High Dose Rate Brachytherapy) για το Τμήμα Ακτινοθεραπείας του Νοσοκομείου. Η αίτηση υποβλήθηκε με πρωτοβουλία του Τμήματος Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, καθώς δε φαινόταν πως το κόστος προμήθειας του ιατρικού εξοπλισμού μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από άλλους πόρους, και η αποδοχή της δωρεάς έγινε σε συνεδρίαση του Δ.Σ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στις 25 Οκτωβρίου.

 Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να δωθούν χρήματα στο νοσοκομείο προκειμένου να προχωρήσει στην προμήθεια του Συστήματος για το Τμήμα Ακτινοθεραπείας. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται για την διενέργεια ακτινοθεραπειών με χρήση ραδιενεργών πηγών διαφόρων διαμέτρων της τάξης των χιλιοστών, που εισάγονται στο σώμα του ασθενούς και εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί αρχικά τουλάχιστον 200 περιστατικά ετησίως. Η τεχνολογία αυτή διασφαλίζει στοχευμένη και μεγάλης ακρίβειας ακτινοθεραπεία με σημαντικά μικρότερη για τον ασθενή ακτινοβόληση, σε σχέση με τα ισχυρά συστήματα ακτινοθεραπείας (Γραμμικός Επιταχυντής, Κοβάλτιο) και θα λειτουργήσει επικουρικά στα υπάρχοντα Συστήματα Τηλεθεραπείας και συντελεί στην πιο ολοκληρωμένη και διευρυμένη εφαρμογή ακτινοθεραπείας σε ασθενείς που πάσχουν όχι μόνο από γυναικολογικό καρκίνο, αλλά και από καρκίνο του προστάτη, καρκινώματα της κεφαλής, του οισοφάγου, του πνεύμονα κ.α.

Αξίζει να τονιστεί ότι το Τμήμα Ακτινοθεραπείας του ΠΓΝΙ παρέχει κάλυψη σε καρκινοπαθείς προερχόμενους από μια ιδιαίτερα μεγάλη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας (Ήπειρος, Δυτική Μακεδονία, ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και των νησιών του Βορείου Ιονίου) και της Νότιας Αλβανίας και ό,τι η έλλειψη παρόμοιου μηχανήματος έχει μεγάλο κοινωνικό κόστος, αφού οι ασθενείς που χρήζουν αντίστοιχης θεραπείας, αναγκάζονται να προστρέχουν σε άλλα Ακτινοθεραπευτικά Τμήματα Νοσοκομείων μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη). Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογο σύστημα είχε εγκατασταθεί στο τμήμα Ακτινοθεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου από την έναρξη λειτουργίας του το 1990, το οποίο όμως προοριζόταν για χρήση μόνο σε γυναικολογικές εφαρμογές και το οποίο μέχρι το 2000 δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού (ιατρικών φυσικών, τεχνολόγων κλπ).

Από το έτος 2000 και ύστερα που ενισχύθηκε το Τμήμα Ακτινοθεραπείας με προσωπικό και έγινε προσπάθεια να αποδοθεί σε χρήση το μηχάνημα, διαπιστώθηκε ότι κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο λόγω: 1. Της παλαιότητας και απαξιωμένης τεχνολογίας του μηχανήματος και της μη διάθεσης ανταλλακτικών και υπηρεσιών συντήρησής του, 2. Της πλήρους αδυναμίας εξεύρεσης νέων ραδιενεργών πηγών σε αντικατάσταση των εξασθενημένων παλαιών ραδιενεργών πηγών του, 3. Του περιορισμένου εύρους θεραπειών που εκτελούσε το μηχάνημα (μόνο γυναικολογικές), που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν το εύρος των σύγχρονων απαιτήσεων της Ακτινοθεραπείας.

Απ.Τζελέτας.
αποστολή http://www.epirus-hellas.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]