ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

ΒΟΥΤΥΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ Ή ΦΥΤΙΚΗ ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ?

Βούτυρο γάλακτοςΚατεξοχήν λιπαρό τρόφιμο, καλή φυσική πηγή των βιταμινών Α και D, αλλά με πολλές θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά οξέα, χοληστερόλη και, συνήθως, αρκετό επιπρόσθετο αλάτι, εκτός κι αν επισημαίνεται ως «ανάλατο». Περιέχει περίπου 8,2 γραμμ. λίπους στα 10 γραμμ., εκ των οποίων 56-65% κορεσμένα λιπαρά οξέα, 26-30% μονοακόρεστα, 4,5-10% πολυακόρεστα και 0,5-4% trans λιπαρά οξέα (υπάρχουν φυσικά στο προϊόν και όχι εξαιτίας της επεξεργασίας του). Επομένως, η κατανάλωση βουτύρου θα πρέπει να είναι γενικά περιορισμένη, ιδίως δε από παχύσαρκα άτομα.

Μαργαρίνη Οι περισσότερες φυτικές μαλακές μαργαρίνες (προσδιορισμός στη συσκευασία: «φυτική λιπαρή ουσία για επάλειψη» ή «spread») αποδίδουν λιγότερες θερμίδες και λίπη ανά μερίδα συγκριτικά με το βούτυρο, έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, αναλογικά μεγαλύτερη σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα, είναι εμπλουτισμένες με βιτ. Α, D και δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη, αφού γίνονται από φυτικά έλαια. Πλέον παράγονται μέσω νέων τεχνολογιών και όχι με υδρογόνωση, κάτι που επιτρέπει να μη δημιουργούνται trans λιπαρά οξέα στο τελικό προϊόν.

Συνεπώς: Η φυτική μαργαρίνη αποτελεί προτιμότερη λύση έναντι του βουτύρου, π.χ. για επάλειψη στο ψωμί. Ωστόσο, μελετήστε προσεκτικά τη διατροφική της ετικέτα και βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχει υδρογονωμένα φυτικά έλαια. Ελέγξτε: τα συστατικά, το είδος του φυτικού ελαίου ή το μίγμα ελαίων από τα οποία παράγεται, τη συνολική περιεκτικότητά της σε θερμίδες, λίπη, αλάτι (νάτριο), την αναλογία πολυακόρεστων/κορεσμένων λιπαρών οξέων, αν περιέχει ή όχι trans λιπαρά και εάν είναι εμπλουτισμένη με επιπλέον συστατικά που μπορεί να σας ενδιαφέρουν (π.χ. ω-3 λιπαρά, φυτικές στερόλες ή στανόλες κ.λπ.).



http://www.womenonly.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]